НКРЕКП оштрафувала "Укренерго" на 1,7 млн грн

15 липня 16:40

Компанія оштрафована за порушення у звітності.

 

НКРЕКП оштрафувала НЕК "Укренерго" на 1,7 млн грн за порушення умов і правил здійснення діяльності з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами. Таке рішення НКРЕКП прийняла 12 липня за підсумками перевірки від 26 червня.

Згідно з обґрунтуваннями до проекту рішення, поданому в НКРЕКП доопрацьованому звіті про оцінку відповідності генеруючих потужностей "Укренерго" лише частково врахував зауваження регулятора, про що НЕК була проінформована, але станом на 26 липня не подало нову версію документа з урахуванням всіх побажань комісії.

Крім цього, перевірка встановила відсутність ряду щотижневих звітів з боку "Укренерго" і відсутність надання в зазначені терміни акту прийому-передачі виконаних робіт з налаштування стандартних програмних продуктів відповідно до вимог нормативно-правових актів та акту введення в промислову експлуатацію Market management system.

Ще одним виявленим порушенням є відсутність у НКРЕКП станом на 26 червня запиту "Укренерго" на сертифікацію оператора системи передачі.

Згідно з рішенням Нацкомісії, "Укренерго" зобов'язано до 15 липня подати належним чином завірену копію акта введення в експлуатацію версії 1.0 інформаційної системи ММЅ і до 25 жовтня - версії 2.0, до 1 серпня - надати комісії доопрацьований з урахуванням зауважень звіт про оцінку відповідності генеруючих потужностей.

Раніше "Укренерго" заявили, що ціна на електроенергію могла б бути на 15-20% нижче.

При цьому помилка Кабмін у тому, що уряд поклав публічні спецзобовя'зання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго".