Низький рівень довіри до НБУ гальмує розвиток усього фінансового сектору — експерти

21 лютого 12:24

Умовами відновлення довіри до центробанку є висока транспарентність його діяльності, актуальність проголошених цілей, прийняття на себе конкретних зобов'язань і наступне їх виконання.

 

Низький рівень довіри до фінансового регулятора гальмує розвиток усього фінансового сектору. Проте найголовнішим є те, що без достатнього рівня довіри сучасна діяльність центрального банку не може бути ефективною.

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть Євген Бублик та Юлія Шаповал, Інститут економіки та прогнозування НАНУ. На їхню думку, умовами відновлення довіри до центробанку є висока транспарентність його діяльності, актуальність проголошених цілей, прийняття на себе конкретних зобов'язань і наступне їх виконання. А у разі невиконання - безумовна відповідальність. При цьому актуальні дослідження говорять, що для завоювання довіри інфляційне таргетування - далеко не найкращий засіб.

"Виходячи з цього, програма діяльності НБУ, а також інших органів держави, що мають стосунок до банківських ринків, потребує реалізації заходів, орієнтованих на відновлення довіри населення та бізнесу. Ці заходи, серед іншого, мають демонструвати більшу увагу до забезпечення економічного зростання, чіткішу позицію щодо стабільності національної грошової одиниці, стимули повернення вкладників до банків, а також підвищення прозорості діяльності НБУ шляхом конкретизації його зобов'язань у монетарній сфері та відповідальності у разі їх невиконання. Для більшого ефекту деякі зобов'язання та відповідальність є сенс розділити з урядом", - зазначають експерти.

Детальніше про довіру до банківської системи читайте у статті Євгена Бублика та Юлії Шаповал "Відновлення довіри до банків - завдання НБУ" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".