Нинішнє падіння цін на нафту буде більш тривалим і стійким, ніж наприкінці 1980-х - WP

21 серпня 13:30

Основні нафтовидобувні країни в усьому світі стикаються з фінансової розплатою.

 

Аналітики розраховували, що низькі ціни на нафту стануть саме тим методом, який позбавить сумнівні режими по всьому світу легких грошей, пише колумніст The Washington Post Фарід Закарія.

Поки ми спостерігаємо за "Ісламською державою" і обговорюємо Іран, у світі відбувається щось куди більш значне. "Ми є свідками історичного падіння цін на нафту, які знизилися більш ніж на 50 менше, ніж за рік. Коли подібне падіння відбулося в 1980-і роки, Радянський Союз розпався. Що це буде означати в наші дні?", - запитує видання.

Автор наводить слова колишнього директора зі стратегії BP Ніка Батлера, сказані йому особисто: "Ми очікуємо більш тривалого і стійкого періоду низьких цін на нафту, ніж наприкінці 1980-х". Пропозиція значно зростає, тому що високі ціни на нафту в останнє десятиліття заохочували виробників усього світу інвестувати великі кошти у пошук нових джерел. Ця тенденція буде спостерігатися ще довго.

Леонардо Мауджері, колишній глава стратегії в італійському енергетичному гіганта Eni, каже, що немає передумов до зупинки цього явища. Він передбачає, що ціни можуть фактично впасти до $ 35 за барель у наступному році, порівняно з $ 105 влітку минулого року.

Основна причина прискореного падіння цін є те, що Саудівська Аравія вирішила продовжити видобуток нафти в колишніх обсягах. Країна знає, що це може боляче зачепити, але чекає куди більшого удару для інших. Майбутнє повернення іранської нафти на ринки – ще один, хоч і не такий швидкий, фактор, який впливатиме на ціни. Крім того, відіб'ється на вартості і збільшення енергоефективності легкових і вантажних автомобілів.

Основні нафтовидобувні країни в усьому світі стикаються з фінансової розплатою, яку вони не бачили десятиліттями.Так, у Венесуелі популярності Уго Чавеса посприяв його "соціалізм 21-го століття", його неправильне управління економікою країни було можливо тільки через тривалий нафтовий бум. Його наступник успадкував країну-банкрут, експорт якої на 96 % - це нафта. Її економіка, за оцінками, скоротиться на 7 %.

"Як і з Чавесом, популярність Володимира Путіна збіглася з крутим підйомом цін на нафту, що зростання російського ВВП, державних доходів і, як наслідок, держпідтримки для народу. Все це змінюється", - йдеться в статті.

Російська економіка, за прогнозами, скоротиться на 3,4 % в цьому році. Нафта і газ дохід складають половину доходів країни. Важливо відзначити, що виручка "Газпрому", національної газового гіганта, за оцінками експертів, впаде майже на 30 % в цьому році.

В Іраку виручка від нафти становить близько 90 % доходів. "Це фон для нестабільності уряду, а також підвищення рівня міжрелігійної ворожнечі, які проклали шлях для "Ісламської держави", - пише автор.

Іран, незважаючи на зняття санкцій, зіткнеться з таким же тиском, як і більшість неблагополучних нафтових держав. За оцінками Міжнародного валютного фонду, Тегерану потрібна ціна на нафту майже до $ 100 за барель, щоб збалансувати свій бюджет.

Багато американських експертів і коментаторів сподівалися на те, що низькі цін на нафту стануть саме тим методом, який позбавить сумнівні режими по всьому світу легких грошей. "Тепер це відбувається, але зі швидкістю, яка може привносити величезне сум'яття і невпевненість у вже тривожний світ", - резюмує видання.

12 серпня МЕА в щомісячному звіті по нафтовому ринку констатувало, що світова пропозиція нафти продовжує рости з шаленою швидкістю". Аналітики МЕА вважають, що перевиробництво нафти настільки велике, що надлишок на ринку і протягом 2016 року.