Німеччина услід за Новою Зеландією заборонить пластикові пакети

06 вересня 20:56

Міністерство охорони навколишнього середовища ФРН розробило законопроект про заборону пластикових пакетів

 

В Німеччині з 2020 року заборонять пластикові пакети будь-якого виду - навіть біорозкладані. Такий законопроект розробило міністерство охорони навколишнього середовища ФРН. Порушників передбачається штрафувати, і штраф може досягати 100 тисяч євро.

Міністерство охорони навколишнього середовища ФРН розробило законопроект про заборону пластикових пакетів вже з 2020 року, повідомили в п'ятницю, 6 вересня, газета Bild і агентство dpa з посиланням на копії цього документа, що знаходяться в їх розпорядженні. Мета - вилучити зі сфери торгівлі будь-які пластикові пакети, в тому числі біорозкладані, передає DW.

За словами міністра охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки Німеччини, подібні пакети перегнивають аж ніяк не точно так само, як справжні біовідходи.

За порушення правил магазинам будуть загрожувати штрафи у розмірі до 100 тисяч євро. Виняток буде зроблено для міцних багаторазових сумок і тонких відривних пакетиків для овочів та фруктів, оскільки їх заборона, на думку авторів законопроекту, може призвести лише до більшого марнотратства.

Розроблений міністерством законопроект надіслано на погодження профільним відомствам, і він може набути чинності вже в першому півріччі 2020 року. За ним піде шестимісячний перехідний період для ліквідації запасів вже наявних пластикових пакетів.

Ще в 2016 році представники торгівлі та уряду ФРН домовилися скоротити використання пластикових пакетів. З того часу багато магазинів або повністю відмовилися від них, або стягують за них плату у покупців.

Це призвело до зниження попиту на пластикові пакети: якщо в 2016 році на кожного покупця припадало 45 пластикових пакетів, то в 2018 році - 24. Це означає, що Німеччина вже виконала встановлений ЄС норматив, згідно з яким до кінця 2025 року на кожного людини не повинно припадати більше 40 пакетів на рік.

Читайте також: Нова форма пластикового забруднення нагадує звичайну гальку

Вчені заявили про те, що слідом за бронзовою і залізною добою на Землі настала пластикова доба. Частинки пластику почали відкладатися в скам'янілостях, що свідчить про наростання його виробництва з 1945 року, повідомляє The Guardian.

Дослідники вважають, що частинки пластику можна використовувати в якості маркера настання антропоцену – геологічної епохи, яка наступила, коли людина зайняла домінуюче положення на планеті. Вчені відзначають, що слідом за бронзовою і залізною добою нинішній період історії можна вважати пластиковою добою.

У ході дослідження вчені проаналізували шари, які формувалися на узбережжі Каліфорнії щорічно з 1834 року. Виявилося, що вміст пластику в цих шарах точно відображає зростання його виробництва протягом останніх 70 років. Більшість пластикових частинок були волокнами синтетичних тканин, які були використані в одязі. Це вказує на те, що речовина вільно потрапляла в океан через стічні води.