Нелегальні газові заправки завдали шкоди київському бюджету на 100 млн грн

19 вересня 08:00

Більшість АГЗП в Києві розміщені незаконно. Ця напасть не тільки загрожує техногенними катастрофами, але і завдає багатомільйонні збитки.

 

Обсяг продажів повз каси на нелегальних газових заправках становить від 70 до 95%. За оцінками Асоціації операторів ринку нафтопродуктів України, за вісім місяців 2015 року одного тільки роздрібного акцизу столичний бюджет недоотримав на суму близько 100 млн грн, пише у своїй статті для DT.UA заступник директора "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн.

Як зазначає автор, дорожнеча бензину в 2014-2015 рр. спровокувала максимальну популярність пропан-бутану, що, в свою чергу, призвело до появи безлічі автогазозаправних пунктів (АГЗП). Епіцентром їх зосередження став Київ - найбільший в країні ринок цієї альтернативи бензину. Автостоянки, промислові зони, гаражні кооперативи, підворіття "спальних" масивів - газові бочки заполонили все.

У людних місцях "шльопали" по два АГЗП на тиждень. На столичному проспекті Григоренка завдовжки 3 км розмістилося сім (!) "дірочників", і ще два місця вочевидь виявляли ознаки швидкої появи двох додаткових об'єктів.

У квітні 2015 р., коли популяція нелегалів збільшилася до критичного рівня, Київська міськрада створила спеціальну комісію з питань розміщення автозаправної інфраструктури. Усього комісія нарахувала в столиці близько 250 моноблоків, 80% з яких розміщено з очевидними грубими порушеннями.

Після трагедії на нафтобазі БРСМ у Василькові у липні 2015 р. Києвом прокотилася хвиля, що знесла нелегально встановлені газові заправки. Але людська пам'ять коротка, і чиновницька машина зносу нелегалів швидко забуксувала. Демонтовані АГЗП повернулися на свої місця, а київські чиновники залягли на дно в очікуванні місцевих виборів.

"Тим часом ця напасть не тільки загрожує техногенними катастрофами, а й завдає державному і київському бюджетам багатомільйонних збитків і чиновницька машина зносу нелегалів швидко забуксувала. Демонтовані АГЗП повернулися на свої місця, а київські чиновники залягли на дно в очікуванні місцевих виборів", - відзначає автор.

Докладніше читайте в матеріалі Артема Куюна "Підпарканна мафія" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".