Не можна віддавати "Мотор Січ" китайському банкруту — експерт

22 вересня 14:47

За майже чотири роки фактичний мажоритарний акціонер ПАТ "Мотор Січ" Ван Цзін не надав жодного замовлення на його продукцію.

 

фінансової ситуації Xinwei Group та самого Ван Цзіна, задекларовані ними зобов'язання перед українською стороною в оборудці з "Мотор Січчю" виглядають відірваними від реальності. Так, передача 25% + акцій, відповідно до договору між Skyrizon Aircraft Holdings Limited, Xinwei Group та "Укроборонпромом", на сьогодні неможлива, оскільки всі матеріальні й нематеріальні активи Xinwei Group, її дочірніх компаній і самого Ван Цзіна перебувають у заставі за отримані кредитні ресурси або заарештовані. Тому китайська сторона просто не має юридичного права розпоряджатися ними. Договір застави та блокування 25% + акцій ПАТ "Мотор Січ" теж не гарантує їх передачу український стороні, зважаючи на вище викладене.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ігор Левченко, Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння. За його словами, передбачене договором надання Україні фінансової допомоги в розмірі 100 млн дол. - юридично нікчемне, з огляду на фінансовий стан Xinwei Group та її дочірніх компаній.

"На цьому тлі гарантії збереження робочих місць, соціальних гарантій працівникам "Мотор Січі" та забезпечення завантаження українського підприємства є лише деклараціями. За майже чотири роки фактичний мажоритарний акціонер ПАТ "Мотор Січ" Ван Цзін не надав жодного замовлення на його продукцію. Тому годі сподіватися на виконання задекларованих зобов'язань, - зазначає експерт. - Перед українською владою та суспільством стоїть складне питання. Певна річ, треба бути готовими рятувати "Мотор Січ", особливо коли впаде бізнес-імперія Ван Цзіна, і його слідами почнуть рискати кредитори в пошуках залишених активів. Очевидно одне: віддавати підприємство банкрутові не можна".

Детальніше про продаж "Мотор Січ" читайте в статті Ігоря Левченка "Китайська сага "Мотор Січі": стратегічний інвестор чи "лижний інструктор"?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".