НБУ вивів з ринку всі "непрозорі" банки - Гонтарева

06 червня 16:29

100% банківської системи має "публічно відкритих акціонерів", - говорить голова НБУ.

 

В Україні більше не залишилось банків з непрозорою структурою власності, всі акціонери та бенефіціари відомі Нацбанку, повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева.

"Все – у нас не залишилося більше непрозорої структури власності, 100% банківської системи має своїх, публічно відкритих акціонерів", - сказала Гонтарева в інтерв'ю "Українській правді".

За її словами, на сьогоднішній день залишилося ще тільки два банки з непрозорою власністю, які оголосили про самоліквідацію. Причому, це маленькі банки, у яких немає ні активів, ні пасивів.

"Ми пояснювали це всім дуже давно: якщо ти самолыквыдовуєшся, виплатиш всім своїм вкладникам гроші, більше не будеш нікому повинен, то просто йди з ринку, тому що у тебе непрозора власність", - зазначила глава Нацбанку.

Гонтарева також нагадала, що регулятор підготував зміни в законодавство про кримінальну відповідальність менеджменту та акціонерів за доведення банку до банкрутства.

"У мене ще більше, повірте мені, питань до правоохоронних органів. Тільки Фонд гарантування подав 355 заяв з приводу менеджменту та акціонерів. Тому говорити про це – це сипати нам сіль на рану", - сказала вона.

На питання, чи могло б щось змінитися у виведенны банків з ринку, Гонтарева відповіла, що це "можна було б зробити набагато швидше, якщо б були побудовані процедури, але кількість від цього не змінилася б".

"Все відбувалося би більш швидкими темпами, а, отже, менш болісно. Як будь-яка операція з видалення ракової пухлини, її можна робити місяцями, а можна закінчити за один день", - сказала вона.

Раніше глава Нацбанку Валерія Гонтарева зазначала, що НБУ має намір прибрати з ринку "кишенькові" банки олігархів в рамках очищення від корупційних схем. Також в інтерв'ю DT.UA Гонтарева зазначала, що в 2015 році НБУ очистив банківський сектор від "зомбі-банків" та "банків-мийок", після чого якраз "дійшли руки" до дрібних банків.

zn
zn
В той же час, як зазначав в інтерв'ю DT.UA професор Анатолій Гальчинський (багаторічний президентський радник, голова Ради НБУ і Національного інституту стратегічних досліджень), в Україні спостерігається перерозподіл банківського капіталу і політика "свій-чужий". Банківська чистка - це фактичний перерозподіл банківського капіталу в рамках "реолігархізації" економіки, каже він. Гальчинський впевнений, що така політика є сьогодні найбільш деструктивною.