НБУ виграв справу про рефінансування Приватбанку

04 липня 17:24

Нацбанк очікує, що в майбутньому суди будуть враховувати позицію Верховного Суду.

 

Верховний Суд поставив крапку у тривалій суперечці щодо забезпечення виконання зобов'язань Приватбанку перед Національним банком України (НБУ) за кредитами рефінансування. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Йдеться про позови товариств "Агротерминал Логістик" та "Проектно-пошуковий інститут "Южмедбиосинтез" до НБУ про розірвання іпотечних договорів з АТ КБ "Приватбанк". Позивачі, зокрема, відзначали, що зміни в корпоративному портфелі позичальника (в даному випадку зміна власника банку) є істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, через що такий договір підлягає розірванню.

Перша та апеляційні інстанції підтримали позивачів.

Національний банк та АТ КБ "Приватбанк" не погодилися з такими рішеннями суддів і звернулися з касаційними скаргами до суду вищої інстанції.

Після всебічного вивчення суті спору Верховний Суд скасував попередні судові рішення і повністю відмовив у позові ТОВ "АгротерминалЛогистик" і ВАТ "ППІ "Южмедбиосинтез".

Наголошується, що Нацбанк очікує, що в майбутньому суди будуть враховувати правову позицію Верховного Суду в подібних суперечках.

Повідомлялося, що Приватбанк продовжує систематично залучати рефінансування в Нацбанку, хоча при цьому Приватбанк повертає кредити НБУ.

Як писало DT.UA у статті "Де гроші?", більше 100 млрд грн розданого банкам-"зомбі" рефінансування не тільки пішли на фактичну підтримку бізнесів їх власників, але й перейшли на валютний і інші ринки. І вилилися в кінцевому підсумку у трикратну девальвацію національної валюти і 60-відсоткову інфляцію.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанова було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн.