НБУ спростив міжнародні грошові перекази

12 червня 11:35

Регулятор має намір створити можливість для застосування безпаперових технологій на ринку фінансових послуг

 

НБУ змінив правила валютних грошових переказів фізичних осіб та їх виплати в Україні. Зміни набирають чинності з вівторка, 12 червня, повідомляє прес-служба регулятора.

По-перше, банкам та їх клієнтам (фізичним особам-резидентам) надається можливість застосовувати комунікаційні технології Paperless під час переказів іноземної валюти.

"Так, клієнти банків зможуть подавати електронні копії підтвердних документів для здійснення переказів іноземної валюти за межі України з поточних рахунків. А банки зможуть створювати електронні копії підтверджуючих документів, поданих фізичними особами для здійснення переказу в паперовій формі, для їх подальшого зберігання", - йдеться в повідомленні.

По-друге, фізособи отримують можливість за допомогою міжнародної платіжної системи ініціювати у гривні переказ в іноземній валюті за межі України, а також за рішенням відправника переказу, що ініційований із-за кордону в іноземній валюті, отримати такий переказ в Україні в гривні (тобто, у валюті, відмінній від валюти його ініціювання).

Повідомлялося, що НБУ змінив методику підрахунку обсягу приватних грошових переказів в Україну і ретроспективно перерахував квартальні та річні обсяги приватних переказів за 2015-2017 роки.

Обсяг приватних переказів з-за кордону в Україну виріс на 30% і склав $ 5,1 млрд.