НБУ продовжить підвищувати облікову ставку

05 лютого 16:07

Більшість членів комітету з монетарної політики НБУ підтримали подальше зростання облікової ставки.

 

Національний банк України продовжить підвищення облікової ставки. Про це повідомила прес-служба відомства з посиланням на результати засідання комітету з монетарної політики НБУ 24 січня.

"Більшість членів комітету з монетарної політики прийшли до думки, що існує ймовірність подальшого підвищення облікової ставки в найближчій перспективі за відсутності суттєвих ознак зниження інфляційного тиску", - йдеться в матеріалах НБУ.

Одномоментне підвищення облікової ставки на 1,5 в. п., як в останній раз, це не межа - темпи можуть бути і вище.

У разі реалізації ризиків довгострокового припинення програми з МВФ і більш м'якої фіскальної політики монетарна політика може стати жорсткішою, попереджає Нацбанк.

Шість з семи членів монетарного комітету виступили за підвищення облікової ставки на 1,5 в. п., тоді як один неназваний член комітету пропонував підняти на 1 в. п.

"Таке підвищення відповідає посилення ризиків для зниження інфляції на прогнозованому горизонті. Нацбанк повинен бути рішучим у протидії інфляційним ризикам і досягненні цінової стабільності", - зазначає регулятор.

Нагадаємо, що Нацбанк вирішив підвищити з 26 січня облікову ставку до 16% з 14,5%.

Повідомлялося також про те, що в грудні 2017 року Нацбанк підвищив облікову ставку з 13,5% до 14,5%.

27 жовтня НБУ підвищив облікову ставку через стрибка інфляції з 12,5% до 13,5%.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок по внесках і позиках. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються НБУ комерційним банкам. Чим вона вище, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.