НБУ погасив свої зобов'язання перед держбюджетом

02 вересня 17:19

За шість місяців Нацбанк перерахував до держбюджету 64,9 млрд грн.

 

У першому півріччі Національний банк України перерахував у державний бюджет України 64,9 млрд грн що на 17,3 млрд грн більше, ніж передбачено Законом про Державний бюджет України на 2019 рік. Про це повідомляє прес-служба НБУ з посиланням на дані консолідованої фінансової звітності за перше півріччя.

Наголошується, що в НБУ ці дані оприлюднені вперше. Досі Нацбанк публікував тільки річну консолідовану фінзвітність та квартальний звіт про фінансовий стан.

Згідно з оприлюдненою 30 серпня звітністю за перше півріччя, валюта балансу НБУ зменшилася на 5%, якщо порівняти з консолідованими балансовими даними на 31 грудня 2018 року, і становить 993,6 млрд грн. Регулятор пов'язує це зменшення з погашенням зобов'язань за кредитами, отриманими від Міжнародного валютного фонду.

В частині зобов'язань Нацбанку у першому півріччі значно зросли залишки коштів банків (на 41%), державних та інших установ (на 75%). Зате сума депозитних сертифікатів скоротилася на 27%.

Нагадаємо, що в партії "Слуга народу" розраховують, що новий Кабінет міністрів до 15 вересня подасть до Верховної Ради дев'ятого скликання законопроект про державний бюджетна 2020 рік.