НБУ пішов назустріч невеликим банкам у питанні докапіталізації

08 квiтня 09:15

Нацбанк прислухався до ряду вагомих аргументів.

 

НБУ пом'якшив графік докапіталізації банків
НБУ пом'якшив графік докапіталізації банків

Національний банк України зобов'язав банки довести мінімальний розмір свого статутного капіталу до 200 млн грн до середини наступного року, відмовившись від вимоги збільшити його до 300 млн до кінця цього року.

Новий пом'якшений графік докапіталізації НБУ затвердив постановою №242 в четвер, говориться в повідомленні на сайті регулятора.

"Після тривалого обговорення з банкірами, Незалежною асоціацією банків, профільним комітетом, регулятор ухвалив рішення пом'якшити графік збільшення мінімального капіталу банків", - наводиться коментар заступника глави НБУ Катерини Рожкової.

За її словами, Нацбанк прислухався до ряду вагомих аргументів: неможливість використовувати прибуток 2016 року для докапіталізації, тривалість змін до законодавства щодо спрощення процедури об'єднання банків або відмови від банківської ліцензії, складності пошуку інвестора в поточних умовах.

Рішення про рівномірне збільшення мінімального розміру статутного капіталу банку до 500 млн. грн станом на 2024 прийнято в 2014 році, однак на початку лютого поточного року Національний банк значно прискорив терміни докапіталізації. Так, згідно з новим графіком, українські банки до 11 січня 2017 року повинні наростити статутний капітал мінімум до 300 млн грн, тоді як раніше на це їм відводилося термін до 11 липня 2020 року, що викликало різкі протести банків та їх асоціацій.

Згідно з лютневим графіком, до 11 січня 2018 року капітали повинні були бути збільшені мінімум до 400 млн грн, через рік – до 450 млн грн, тоді як до цього Нацбанк очікував від них збільшення мінімального розміру статутного капіталу до 150 млн грн до 11 липня 2017 року, вимагаючи в кожний наступний рік до 11 липня 2024 року його нарощування ще на 50 млн грн.

Пом'якшений графік вимагає від банків після доведення мінімального розміру статутного капіталу до 200 млн грн до середини наступного року нарощувати його в наступні два роки на 100 млн щорічно, а потім вийти на 450 млн грн до середини 2020 року.

Відповідно до законодавства, статутний капітал діючих банків має бути не менше 120 млн грн до 17 червня 2016 і поступово збільшено до 500 млн грн до 11 липня 2024 року. Нові банки можуть реєструватися тільки з капіталом від 500 млн грн.

Крім того, НБУ на півроку переніс термін подання банками програми збільшення капіталу із зазначенням конкретних джерел докапіталізації і підтверджуючих документів - до 11 січня 2017 року.

Нещодавно голова НБУ Валерія Гонтарева оголосила про завершення очищення банківської системи, допустивши при цьому закриття ще декількох малих банків у зв'язку з неліквідністю.

Також у Нацбанку повідомили про затвердження концепції спрощеного злиття банків. Згідно з документом, НБУ дасть шанс банкам уникнути ліквідації – регулятором розглядається можливість трансформації банку у фінансову компанію.