НБУ не має наміру вводити нові обмеження на валютні операції

17 лютого 17:00

Банківський регулятор готовий до діалогу. Голова НБУ обіцяє "знайти компроміс", якщо бізнесу буде некомфортно через введені "тимчасові та попереджувальні" валютні обмеження.

 

Національний банк України поки не має наміру вводити нові заходи впливу на валютний ринок до тих заходів, які було введено в основному до банків і бізнесу 6 лютого цього року, і які мають тимчасовий та попереджувальний характер.

Зокрема, як зазначив у коментарі для ZN.UA глава НБУ Ігор Соркін, "постанова №49 має тимчасовий і винятково попереджувальний характер і направлена на захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків".

"Якщо ми побачимо, що бізнесу некомфортно, то ми знайдемо компроміс для того, щоб вирішити своє завдання щодо зменшення попиту на валюту такого, як був, і для того, щоб бізнес працював комфортно", - йдеться в коментарі І.Соркіна, отриманому ZN.UA від прес-служби Національного банку.

Як раніше під час круглого столу заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, "введені обмеження тимчасові та короткострокові".

"Вони зараз повинні відіграти свою роль, і потім ми їх акуратно скасуємо, коли система буде працювати у звичайному режимі", - зазначила Щербакова, додавши, що "треба дивитися, як буде розвиватися ситуація".

За її словами, регулятор не ввів якісь ноу-хау для ринку. Такий самий арсенал у скороченому вигляді було використано в 2008 році, щоб запобігти, зокрема, відтоку капіталу за кордон. "Ніяких жорстких заходів поки що центральний банк не задіяв", - зазначила представник Нацбанку.

Вона також уточнила, що адміністративний важіль центробанк застосував після того, як стало зрозуміло, що тільки класичний інструмент - валютні інтервенції НБУ (продаж валюти із золотовалютних резервів) - не приносить адекватного результату.

Говорячи про встановлення офіційного курсу, Щербакова повторила попередні заяви НБУ, що курс буде визначатися за результатами роботи міжбанківського валютного ринку з можливим відхиленням +/-2%.

"Перехід до ринкового курсоутворення не означає, що Національний банк іде з ринку. НБУ буде залишатися на цьому етапі одним з основних гравців ринку. Тобто ми будемо присутні на ринку. Центральний банк буде виходити на нього за необхідності і згладжувати пікові завантаження (через валютні інтервенції, - ред.)", - підсумувала Щербакова.

Голова ж ради НАБУ і старший радник "Альфа-банку" (Україна) Роман Шпек серед позитивних ініціатив НБУ зазначив відхід від фіксованого валютного курсу, розширення доступу банків до рефінансування при відтоку депозитів, встановлення нульової ставки резервування при залученні зовнішніх запозичень. Основним же недоліком він назвав те, що постанови №48 та №49 готували без участі учасників ринку - як з боку бізнесу, так і з боку банківської системи.

У цьому контексті Щербакова зазначила, що НБУ готовий до діалогу і висловила думку, що майданчиком для цього могла б виступити, наприклад, Незалежна асоціація банків України (НАБУ). !zn

Читайте також:

НБУ ввів обмеження на валютні операції і рух на рахунках клієнтів банків

НБУ не збирається вводити мораторій на дострокове зняття депозитів