НБУ назвав 48 банків з непрозорою структурою власності

08 жовтня 17:22

Нацбанк підкреслює, що це не "чорний список" проблемних банків.

 

В Україні кількість банків з непрозорою структурою власності скоротилась до до 48, на них припадає лише 7% активів всієї банківської системи (121 банк), повідомив перший заступник глави НБУ Олександр Писарук.

Ще на середину літа нинішнього року таких банків було більше - 67 установ.

"Практично всі банки з цього списку кооперируют з Національним банком. Ми плануємо завершити роботу щодо забезпечення прозорості структури власності до кінця першого кварталу 2016 року", – сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

Писарук підкреслив, що до цього списку не слід ставитися як до чорного списку.

"Це робочий список, він ні про що погане не говорить. Я не бачу можливості, що банки з цього списку потраплять до Фонду гарантування вкладів з цієї причини", – зазначив перший заступник голови НБУ.

НБУ вдавався до такої санкції, як визнання банку проблемним, і в обох випадках вона виявилася дієвою, зазначив він. У той же час Писарук визнав, що визнані НБУ неплатоспроможними банки часто мають непрозору структуру власності. Зокрема, з середини 2015 року таких фінустанов було 11.

Раніше глава Нацбанку Валерія Гонтарева в інтерв'ю ZN.UA заявила, що НБУ очистив банківський сектор від "зомбі-банків" та "банків-мийок". Зараз як раз "дійшли руки" до дрібних банків, каже голова НБУ.

В НБУ уточнюють, що в опублікованому списку окремо виділено дев'ять банків, які практично завершили процедуру узгодження з регулятором, яка займає близько півроку.

Список НБУ з 48 банків з непрозорою структурою власності буде постійно оновлюватися.

Так, в число таких банків ввійшли Аграрний комерційний банк, Ацкент-банк, Асвіо банк "Велес", Комерційний інвестиційний банк, Перший інвестиційний банк, "Портал", ПФБ (Промислової-фінансовий банк) і ТАСкомбанк. Зокрема, НБУ дав дозвіл на оформлення власниками Акцент банку братів Ігоря та Григорія Суркісів.

Серед інших Авант-банк, Альпарі банк, "Альянс", "Аркада", "Вектор банк", "Гефест", "Глобус", Діві Банк, Експрес-банк "Земельний капітал", Інвестбанк, "Інвестицій та заощаджень", Інвестиційно-трастовий банк, Індустріалбанк, КІБ (Комерційний індустріальний банк), Класикбанк і "Кліринговий дім".

У їх число також увійшли банки "Кредит Дніпро", Кристаллбанк, КСГ банк, "Львів", Місто банк, Мотор-банк, Неос банк, НК Банк"Народний капітал"), "Новий", "Петрокоммерц-Україна", Платинум банк, Полікомбанк, "Преміум", Смартбанк, ТК Кредит, "Український капітал", Унікомбанк, Фінанс банк, Фінексбанк, "Хрещатик", "Центр" і "Юнісон".