Найближчим часом визначаться з датою тристоронніх переговорів щодо транзиту газу – Міненерго РФ

04 вересня 14:57

Попередньо сторони домовилися до продовження переговорів у вересні.

 

Росія, Україна і Єврокомісія незабаром визначаться з датою проведення тристоронніх переговорів щодо транзиту російського газу через газотранспортну систему України в ЄС. Про це заявив журналістам глава Міненерго РФ Олександр Новак.

"Після повернення з відрядження з Владивостока ми з нашими колегами зв'яжемося і узгодимо час проведення такої зустрічі. Ми попередньо до цього домовлялися, що така зустріч буде у вересні. Ми зараз повинні конкретно домовитися про дату, щоб вона задовольняла всі три сторони", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що чергові консультації тристоронніх переговорів щодо транзиту газу з участю Росії, України і Єврокомісії можуть відбутися в другій половині вересня.

21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори щодо транзиту газу з РФ до Євросоюзу через ГТС України.

"Нафтогаз" і Еврокомміссія наполягають на збереженні транзиту і підписання нового договору, який відповідатиме європейському енергетичному законодавству.

У свою чергу, уководство "Газпрому" висловило готовність без консультацій продовжити договір, підписаний в 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

За словами глави правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, ближче до кінця переговорів Україна отримала пропозицію про умови та обсяги транзиту, котру слід у найближчі два місяці обговорити з Кабміном.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович уточнив, що запропонував "Нафтогазу" і "Газпрому" підписати контракт терміном не менш як на 10 років.

Шефчович пропонував провести черговий раунд переговорів травні, однак росіяни відмовилися.

Детальніше про підготовку тристоронньої зустрічі 21 січня і про переговорні позиціії сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".