Навколо конкурсу на розробку нафтогазоносної ділянки в Чорному морі розгорнулася боротьба

03 серпня 01:27

Переможець конкурсу на розробку морської ділянки "Дельфін" запропонував компромісний варіант українському уряду

 

Навколо вже завершеного конкурсу УРП на розробку морської ділянки "Дельфін" в акваторії Чорного моря почала розгортатися досить скандальна ситуація. Вже після закінчення конкурсу українській стороні, включаючи Кабмін і Офіс президента, здалося, що можна було б розраховувати на більшу кількість учасників, особливо великих компаній. В американській компанії Frontera Resources і зовсім вважають, що український уряд порушив закон при проведенні конкурсу, вона готова судитися з українським урядом.

У складній ситуації знаходиться і компанія Trident Acquisitions, яку, визнавши переможцем конкурсу, тут же вирішили відсунути вбік.

Голова і засновник компанії, колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, який нещодавно отримав громадянство України (він був змушений покинути Росію через те, що єдиний в Думі не голосував за анексію Криму), заявив, що в разі скасування конкурсу УРП на ділянку "Дельфін", в якому за рішенням Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції від 26 липня 2019 року перемогла Black Sea Trident, він змушений буде судитися з українським урядом відстоюючи свою правоту. Таким чином розробка даної ділянки може відсунутися на два три роки. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Однак Пономарьов запропонував компроміс. В якості альтернативи судових дебатів, він запропонував залучити до розробки ділянки "Дельфін" велику міжнародну компанію з тим механізмом, який влаштує уряд.

Black Sea Trident – спеціально створена під конкурс компанія, яка на 90% належить Trident Acquisitions Corp і ще на 10% – ірландській San Leon Energy, яка веде видобуток в Албанії, Ірландії, Нігерії, Польщі та Іспанії, маючи портфоліо з 17 ліцензій в цих країнах. Крім того, є власний флот для проведення сейсмічних досліджень.

При цьому, як повідомляє портал НафтоРинок, San Leon Energy належить на 71,59% компанії з управління активами Toscafund Asset Management LLP, нігерійській компанії Midwestern Oil & Gas Company Limited, а також британській компанії OWG PLC.

Як писали ЗМІ, Trident Acquisitions була заснована в березні 2016 року як спеціалізована компанія з цільових злиттів і поглинань (special purpose acquisition company, SPAC). У середині минулого року провела IPO на фондовому майданчику NASDAQ, за підсумками якого повідомила про залучення 1,25 млн. Планувалося, що ці кошти будуть спрямовані на інвестиції в поглинання енергоактивів в Східній Європі з фокусом на Україну. Ініціатором і засновником компанії є вихідець із Schlumberger, Юкосу і Держдуми РФ громадянин України Ілля Пономарьов.

Нагадаємо, що учасник конкурсу на розробку морської ділянки "Дельфін" в українській акваторії Чорного моря на умовах УРП Caspian Drilling Company відмовилася від участі в конкурсі УРП по "Дельфіну".

Також, повідомлялося, що Frontera Resources (США, штаб-квартира в Х'юстоні, штат Техас) як ініціатор і один з учасників конкурсу на розробку вуглеводнів у межах ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря на умовах УРП, готує позов до Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції та Міністерства енергетики та вугільної промисловості, як її робочого органу.

Читайте також: У МВС назвали кількість порушень після першого туру виборів

Нагадаємо, 12 квітня 2019 року Кабінет міністрів оголосив конкурс на розробку вуглеводнів в межах ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря на умовах СРП. Термін дії угоди - 50 років. Згідно з умовами конкурсу, термін подачі заявок на участь в ньому становив 60 днів, що на 30 днів менше терміну, передбаченого для подачі заявок на конкурс із дев'яти ділянок на суші.

Заявки на участь подали чотири компанії. Крім Trident на конкурс подалася американська Frontera Resources Corporation, якій належить ініціатива розробки ділянки "Дельфін" по СРП, підконтрольне Державною нафтовою компанією Азербайджанської республіки (ДНКАР) Caspian Drilling International Ltd і одна з найбільших приватних газодобувних компаній в Україні "Укрнафтобуріння".

Американська Trident Acquisitions Corp була заснована в березні 2016 роки як спеціалізована компанія щодо цільових злиттів і поглинань (special purpose acquisition company, SPAC). В середині минулого року провела IPO на фондовому майданчику NASDAQ, за підсумками якого повідомила про залучення $ 201,25 млн. Планувалося, що ці кошти будуть спрямовані на інвестиції в поглинання енергоактивів в Східній Європі з фокусом на Україну.

Згідно з річним звітом за 2018 рік, на 15 травня 2019 року Пономарьову належало 7% через Eastpower OÜ and Fivestar OÜ, де він також є директором. Серед інших великих акціонерів і бенефіціарів канадська Polar Asset Management Partners Inc. - 9,2%, Ендрю Вейсс (Andrew M. Weiss) і Weiss Asset Management LP з WAM GP LLC - 8,1%, Сандер Гербер (Sander Gerber) і Hudson Bay Capital Management LP - 6,3%. Президентом компанії і її CFO виступає російський інвестбанкір Вадим Комісаров, якому належить близько 0,44% акцій, головним операційним директором - екс-керівник Смарт-Холдингу Олександр Тимофєєв. Серед директорів також співвласник найбільшої української торгової мережі АТБ Геннадій Буткевич.

Більш про конкурс на право видобутку на шельфі читайте в матеріалах Ігоря Маскалевича в "Дзеркалі тижня. Україна" "Дельфін": танці на хвості" і "Дельфін" на заморозку".