Нацбанк ускладнить життя платіжним системам

12 жовтня 10:19

Національний банк вирішив закріпити за собою право втручатися в діяльність платіжних систем. За порушення вимог регулятора учасникам ринку загрожують санкції аж до обмеження операцій в Україні. Гравці побоюються негативних наслідків через посилення контролю.

 

Згідно з оприлюдненим на сайті регулятора проектом положення "Про порядок здійснення НБУ нагляду над платіжними системами", запропоновано розділити платіжні системи на групи, пише "Коммерсантъ-Украина".

До "системно важливих" гравців планують віднести платіжні системи, які за півроку сконцентрували понад 10% міжбанківських розрахунків у країні, здійснюють операції на відкритому ринку і протягом року провели більше 50% роздрібних платежів.
"Важливі" системи здійснюють 5-10% міжбанківських операцій, понад 25%-роздрібних, через них проводяться операції на фондових, товарних та інших біржах за умови, що обсяг таких трансакцій за півроку перевищує 10% міжбанківських операцій.
"Соціально важливими" будуть системи, що беруть участь у соціальних держпрограмах і здійснюють більше 25% переказів громадян без відкриття рахунків.

Регулятор має намір не тільки моніторити ці системи, але і вносити зміни в їх діяльність.

"Системно важливі" і "важливі" системи будуть зобов'язані здійснювати розрахунки і відслідковувати ризики в режимі реального часу, забезпечувати своє безперебійне функціонування навіть у надзвичайних ситуаціях, а також здійснювати управління ризиками та захист інформації. При невиконанні вимог регулятора - санкції.

В НБУ важливість прийняття документа пояснюють необхідністю захисту безготівкових операцій. «Мало встановити нормативи, потрібно контролювати, як вони виконуються. До компаній, які Нацбанк буде контролювати, у першу чергу належать Visa, MasterCard, НСМЕП і "Укркарт", - говорить директор генерального департаменту регулювання платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець.

За його словами, хоч НБУ і не має права втручатися у договірні відносини платіжних систем і банків, але може регламентувати питання, які обов'язково повинні бути освітлені в договорах.

Міжнародні платіжні системи побоюються негативних наслідків посилення контролю. Так, на думку директора із взаємодії з органами державної влади у СНД, Центральній та Південно-Східній Європі MasterCard Europe Олексія Малиновського, встановлення контролю НБУ призведе до збільшення витрат для банків, торгівців та користувачів карток, потенційного скорочення набору наданих послуг і вкрай негативно позначиться на банках.

За даними української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА, з картками Visa в 2009 році здійснено 60,75% всіх операцій, MasterCard - 30,53%, "УкрКарт" - 4,6%, НСМЕП - 4,11%. За даними НБУ, НСМЕП працює з 58 банками. Visa International уклала договори з 112 банками, MasterCard International - з 76. Також в Україні працюють міжнародні системи "Золота корона", American Express, "Юніон Кард".

Нагадаємо також, що 30 вересня Нацбанк припинив приймати пропозиції щодо поліпшення тексту законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)", який розробляється Нацбанком. Документ передбачає створення на базі НБУ клірингового центру для обробки операцій з платіжними картками, здійснених на українській території.

За оцінкою НБУ, необхідність проведення клірингу за кордоном через установи-нерезиденти за внутрішньодержавним операціями з використанням платіжних карт є однією з істотних проблем: її законодавче врегулювання дозволить зменшити витрати членів/учасників платіжних систем на обробку операцій з використанням спеціальних платіжних засобів.

Раніше МПС і кілька українських банків виступали проти створення у країні єдиного клірингового центру для забезпечення внутрішньоукраїнських розрахунків на ринку платіжних карток, оскільки визнали таку ідею недоцільною і дуже витратною.