Насалик запропонував підняти ціну вугілля на 10,5%

06 грудня 13:05

Від зростання цін найбільше виграють підприємства Ахметов.

 

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик запропонував гравцям енергоринку на нараді 30 листопада підняти базову ціну енергетичного вугілля в Україні на 10,5% порівняно з існуючим рівнем. Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на протокол наради.

Граничну ціну вугілля для державних вугледобувних підприємств Насалик запропонував підняти до 2800 грн. за тонну (без ПДВ) з нинішнього рівня 2535 грн за тонну, що був встановлений в квітні поточного року.

За його словами, базову ціну слід піднімати через зростання цін на вугілля в 2018 році. Середня розрахункова ціна імпортованого вугілля, за словами заступника голови НКРЕКП, складає більше 3000 грн за тонну.

Ігор Насалик зазначив, що підвищення базової ціни покращить стан державних вугледобувних підприємств та паливно-енергетичного комплексу.

У протоколі зазначено, що потреба теплових електростанцій на 2019 рік становить 28,2 млн тонн вугілля, з них від держпідприємства "Держвуглепостач" потрібно тільки 10% - 2,8 млн тонн.

Найбільшим видобувачем енергетичного вугілля в Україні є група Рината Ахметова, яка видобуває близько 24 млн тонн вугілля в рік. Після підняття базової ціни вугілля для шахт, аналогічного підйому від НКРЕКП захочуть шахти Ахметова, що принесе їм додатково близько 6,4 млрд грн у рік. При цьому собівартість вугільної продукції ДТЕК значно нижче, ніж у держпідприємств.

Присутні на нараді підтримали пропозицію Насалика щодо підняття базової ціни вугілля. Крім двох представників Міненерговугілля і одного від НКРЕКП на нараді було по одному представнику від ТОВ "Укртеплотехенерго", ТОВ "Черкаське хімволокно", ВАТ "Донбасенерго" та три людини від ТОВ "ДТЕК енерго".

Як писали для DT.UA Вікторія Войцицкая і Олена Сотник, народні депутати України ("Самопоміч"), формула Роттердам+ - запорука економічного процвітання корпорації ДТЕК, яка, крім здатності непомітно транспортувати вугілля з Роттердама в Україну, ще й може ставати абсолютно невидимою, коли ринок ТЕС аналізується державними чиновниками за фактом існування монополій.

Докладніше про необхідність регулювання ринків читайте в матеріалі Вікторії Войціцької і Олени Сотник "Відповідальний капіталізм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".