Накопичувальна пенсійна система повинна бути недержавною – Рева

12 жовтня 13:10

Внески у накопичувальну пенсійну систему мають платити працівники.

 

Міністр соціальної політики Андрій Рева запевняє, що загальнообов'язкова накопичувальна пенсійна система повинна бути недержавною, а внески до неї мають платити працівники, а не роботодавці.

"В сьогоднішньому законі передбачено, що загальнообов'язкова державна пенсійна система повинна бути державною. Якщо залишається норма цього закону, то люди, які повинні платити внески, вони повинні потрапляти в цей державний накопичувальний фонд, хоча багато експертів і народних депутатів, і особисто я вважаю, що це повинні бути недержавні фонди", - сказав він у ході круглого столу в четвер.

Він додав, що накопичувальна система має бути обов'язковою, однак громадянин повинен сам обирати недержавний пенсійний фонд.

На його думку, солідарна пенсійна система є питанням соціального забезпечення, а накопичувальна пенсійна система є фінансовим питанням, оскільки акумульовані в неї кошти необхідно вигідно вкладати.

"Якщо це будуть недержавні фонди, виникає питання, хто повинен платити. Сьогодні в солідарну систему платить роботодавець ЄСВ (єдиний соціальний внесок - ред). Якщо ми говоримо про накопиченні, то я думаю - хоча тут можуть бути різні думки - що повинен платити сам працівник, із свого заробітку, тому що це його кошти, які він повинен накопичити", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що Кабмін затвердив план впровадження накопичувальної пенсійної системи. У першому кварталі 2018 року планується подати законопроект про розміри страхових внесків до системи накопичувального пенсійного забезпечення.

Нагадаємо, що 8 жовтня президент України Петро Порошенко підписав законопроект про пенсійну реформу.

Детальніше про соціальні наслідки пенсійної реформи Володимира Гройсмана читайте в матеріалі "Соціальні реформи уряду – ризики або користь?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".