"Нафтогаз" змінив керівництво "Укртрансгазу"

17 квiтня 01:57

Президент ПАТ подав у відставку.

 

За даними достовірних джерел DT.UA в "Нафтогазі", в останні тижні правління НАКу розглядає можливість кардинальної зміни правління ПАТ "Укртрансгаз", фактичного оператора газотранспортної системи України, 100% акцій якого знаходяться в корпоративному управлінні "Нафтогазу".

На сьогодні в.о. голови "Укртрансгазу" Мирослав Химко перебуває у відрядженні. На час його відсутності обов'язки голови компанії тимчасово виконує член правління "Укртрансгазу" (УТГ) Андрій Хоменко.

Хоменко призначений одним з віце-президентів "Укртрансгаз" НАК в грудні 2017 року. Сфера його відповідальності в УТГ – закупівлі і матеріально технічне будівництво "Укртрансгазу".

За інформацією DT.UA, в. о. "Укртрангаза" Мирослав Химко подав у відставку. Але його заяву має бути розглянуто та затверджено наглядовою радою "Нафтогазу України". Як і його призначення радником голови філії "Укртрансгазу", створеного рішенням "Нафтогазу", - "Оператора ГТС України".

Джерела DT.UA не пов'язують можливу зміну статусу М. Химко з висновками аудиту "Укртрансгазу" за 2016 рік. 4 квітня виповнилося 40 років з початку роботи Мирослава Химко в газотранспортній галузі України.

Керівником філії УТГ "Оператор ГТС України", за даними джерел DT.UA в "Нафтогазі", правління НАК має намір призначити першого заступника глави правління "Укртрансгазу", обраного спочатку в претенденти на голову УТГ майже рік тому, поляка Юзеф Станчак. В даний час Станчак є віце-президентом "Укртрансгазу".

Всі можливі кадрові рішення, відповідно до статуту НАК, мають бути затверджені спостережною радою "Нафтогазу України".

Нагадаємо, "Укртрансгаз" щорічно заробляє 2-3 млрд доларів за послуги з транспортування природного газу залежно від обсягу транспортування газу. Розпоряджається цими коштами, в основному "Нафтогаз України", який затверджує фінансовий план підконтрольного йому "Укртрансгазу".

Читайте також: Українці під час авіакатастрофи у Підмосков'ї не постраждали – МЗС

Раніше НАК "Нафтогаз України" подав до суду на дочірню компанію ПАТ "Укртрансгаз" з вимогою стягнути з неї 5,187 млрд грн боргу за контрактом постачання природного газу для технологічних потреб ГТС.

Також повідомлялося, що Павло Юзеф Станчак обраний членом правління, віце-президентом "Укртрансгазу" терміном на один рік.