"Нафтогаз" вважає, що з'явилася можливість не піднімати ціни на газ з 1 травня

14 березня 12:54

Імпортний газ для України подешевшав.

 

Вперше за весь час дії режиму покладання спеціальних обов'язків ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого чинною постановою Кабміну про ПСО. Про це йдеться у листі голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, пише ЕП.

Повідомляється, що "Нафтогаз" здійснив закупівлю газу в точці Словаччини за ціною, еквівалентною 5981 грн / тис. кубометрів. З урахуванням ПДВ і витрат на транспортування і поставку це відповідає роздрібній ціні на рівні приблизно 8380 грн / тис. кубометрів.

"Якщо дати можливість українським домогосподарствам вільно вибирати постачальника природного газу, можна обґрунтовано очікувати, що ціна, яку їм запропонує конкурентний ринок, буде менше поточної регульованої ціни", - стверджує Коболєв.

Глава "Нафтогазу" запропонував Кабміну розглянути можливість повної лібералізації поставок природного газу для всіх категорій споживачів з 1 квітня 2019 року.

Така лібералізація передбачає скасування режиму ПСО та усунення існуючих обмежень для зміни постачальника природного газу, які зараз застосовують приватні газозбутові компанії.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що зниження цін на газ можливе лише при узгодженні з МВФ і Світовим банком, в іншому випадку наслідками таких рішень буде дефолт.

Також глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що ціни на газ до кінця року не знижуватимуться, оскільки це призведе до зриву кредитних програм. За його словами, програми розраховані на півтора року, і парламентські вибори не можуть надати можливостей для зниження цін на газ.