"Нафтогаз" виграв Стокгольмський арбітраж проти "Газпрому"

28 лютого 21:22

"Газпром" повинен сплатити 2.56 млрд дол. на користь "Нафтогазу".

 

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту, повідомляє прес-служба НАК.

"Нафтогаз" домігся компенсації в сумі 4, 63 млрд дол. за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити 2.56 млрд дол. на користь "Нафтогазу".

У листопаді 2017 р. Стокгольмський арбітраж переніс граничні терміни прийняття рішень по справах між "Нафтогазом" і "Газпромом" на кінець грудня 2017 р. і кінець лютого 2018 р. з-за того, що російська компанія подала апеляцію на окреме рішення арбітражу про контракт на постачання газу.

"Нафтогаз" судився з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: з транзиту російського газу в ЄС по території України та купівлі-продажу Україною російського газу.

21 грудня "Нафтогаз" повідомив про перемогу над "Газпромом" у справі щодо газових угод. Завдяки перегляду закладеної в контракт ціни "Нафтогаз" заощадив 1,8 млрд доларів.

31 травня "Нафтогаз" отримав рішення Стокгольмського арбітражу у виробництві проти російського "Газпрому" щодо контракту на поставку газу. За словами глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".

Детальніше читайте в інтерв'ю Андрія Коболєвав тижневику "Дзеркало тижня. Україна".