"Нафтогаз" спростував інформацію РосЗМІ щодо газових рекомендацій ЄС

19 листопада 12:13

У НАК пояснили позицію ЄС щодо газового контракту.

 

Інформацію про те, що ЄС рекомендував Україні закуповувати газ у Росії напряму, яка не відповідає дійсності, розповсюдили російські пропагандистські ЗМІ. Про це повідомила прес-служба НАК "Нафтогаз України" на своїй сторінці в Facebook.

У "Нафтогазі" відзначили, що Єврокомісія рекомендувала "Газпрому": а) укласти довгостроковий контракт; б) на значний обсяг; в) за європейськими правилами; г) з новим українським оператором ГТС.

"Тому що це відповідає комерційним інтересам усіх сторін і забезпечує енергетичну безпеку Європи. Це правда", - йдеться в заяві компанії.

"А ось ці спроби російських державних ЗМІ переконати когось у тому, що ЄС підтримує бажання Росії отримувати газові контракти з допомогою політичного тиску - неправда. Здається, при СРСР уповноважені заяви ТАСС були більш елегантні", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, що "Газпром" відправив "Нафтогазу" пропозицію щодо укладення нової або продовження чинного договору, термін дії якого закінчується 1 січня 2020 року. Зміст пропозицій поки що не розголошується, проте президент РФ Володимир Путін уже заявляв, що Кремль розраховує на відмову "Нафтогазу" від судових претензій до "Газпрому". У тому числі, від 3 млрд доларів, які Стокгольмський арбітраж зобов'язав російського монополіста виплатити української компанії.

Раніше, 2 листопада, "Нафтогаз" подав до Стокгольмського арбітражу ще один позов до "Газпрому" на 12 млрд доларів, з яких 2 млрд – це недоотриманий плата за транзит газу, а 10 млрд - компенсація на випадок відмови "Газпрому" від використання української ГТС.

На зустрічі 28 жовтня учасники переговорів щодо транзиту газу з Росії до ЄС через ГТС України не досягли якихось предметних домовленостей.

19 вересня представники "Нафтогазу" і "Газпрому" попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ до ЄС через ГТС України. Українська сторона передала росіянам дорожню карту анбандлінгу і проекти договорів про транспортування газу через ГТС України і про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Росіяни вперше допустили можливість співпраці з "Нафтогазом" за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

Раніше керівництво "Газпрому" висловлювало готовність без консультацій продовжити договір, укладений у 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Детальніше про результати зустрічі, переговорні позиція сторін і перспективи укладення контракту читайте в матеріалі Алли Котляр "Транзитний контракт: Чим договір відрізняється від домовленості" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".