"Нафтогаз" розповів про суть нового позову "Газпрому"

09 липня 14:47

"Газпром" вимагає анулювати контракти з НАКом на постачання і транзит газу.

 

Можливий перегляд рішення стокгольмського арбітражу за транзитним контрактом з "Газпромом" є одним з ризиків для потенційних інвесторів в євробонди НАК "Нафтогаз України", який почав їх пошук. Про це повідомляють Відомості з посиланням на проспект "Нафтогазу" до випуску своїх єврооблігацій.

14 червня 2019 року "Газпром" передав в арбітраж свої уточнені позовні вимоги, і відповідно до будь-якого з варіантів, які влаштували б російського монополіста, "Нафтогаз" буде змушений виплатити йому близько $ 2,1 млрд і відмовитися від претензій на $ 11,6 млрд.

Зокрема "Газпром" вимагає визнати недійсним зобов'язання за обсягом транзиту з 19 січня 2009-го по 31 грудня 2017-го і переглянути його у меншу сторону з 1 січня 2018 року і до закінчення контракту.

Також російський монополіст вимагає анулювати контракти на постачання і транзит газу з 1 січня 2018 року, щоб "Нафтогаз" не зміг вимагати компенсації за газ і підвищення плати за транзит за останні півтора року.

Нагадаємо, що 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу"про компенсацію на суму $ 4,63 млрд за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі російський газовий монополіст повинен сплатити $ 2,56 млрд на користь "Нафтогазу".