"Нафтогаз" програв суд Коломойському по "Укрнафті" в Лондоні, а не виграв – Вітренко

15 серпня 10:49

Рішення суду не відповідає офіційній позиції "Нафтогазу".

 

Лондонський міжнародний арбітражний суд не відновив право НАК "Нафтогаз України" приймати рішення щодо кандидатури глави "Укрнафти". Про це заявив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко в інтерв'ю для Економічної правди.

"Ми намагалися це право у Коломойського забрати через Лондонський арбітраж, але ми програли по цьому пункту. Це відбулося до того, як я почав займатися "Укрнафтою", тобто я не відповідав за арбітраж з міноритарними акціонерами", - заявив Вітренко.

Таким чином рішення суду суперечить офіційними твердженнями "Нафтогазу". Тим не менш, Вітренко визнав право групи "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова пропонувати голову правління.

"Суд визнав, що "Нафтогаз" по англійському праву добровільно погодився з тим, що не буде пропонувати і призначати свою кандидатуру на посаду СЕО "Укрнафти" і буде голосувати за того голову правління, якого запропонує інша сторона - сторона міноритарних акціонерів, яку ви називаєте, грубо кажучи, "Приват", - заявив Вітренко.

Виконавчий директор "Нафтогазу" пояснив, що шляхом переговорів НАК домовилася з міноритарними акціонерами, що "вони відмовляються від цього права добровільно в обмін на те, що ми робимо наглядову раду, де більшість незалежних директорів".

"При цьому незалежних директорів всього шість. Трьох пропонуємо ми, трьох пропонують вони, а з залежних директорів або залежних членів наглядової ради у нас буде три, у них два. В обмін на це міноритарії добровільно відмовилися від свого права, як ви розумієте дуже цінного, фактично призначати СЕО", - заявив Вітренко.

Він додав, що ця добровільна відмова міноритаріїв зафіксована у змінах до акціонерної угоди. Вони внесені і підписані в березні цього року.

Повідомлялося, що раніше Коломойський обговорював з українською владою отримання непрацюючих кредитів "Приватбанку" в обмін на передачу банку своєї частки в "Укрнафті".