"Нафтогаз" пригрозив облгазам консервацією об'єктів газорозподільних систем

12 червня 16:07

НАК просить Кабмін вирішити проблему оплати облгазами експлуатації ГРС.

 

НАК "Нафтогаз України" просить Кабмін посприяти у вирішенні проблеми оплати газорозподільних мереж, що належать держкомпанії. Про це йдеться в листі глави компанії Андрія Коболєва на адресу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, пише ЕП.

Наголошується, що "Нафтогаз" є власником об'єктів газорозподільних систем сукупною вартістю 588 млн грн., але отримувати оплату за їх експлуатацію від облгазів, у руках яких перебуває це майно, НАК не може.

Причиною є "Кодекс газорозподільних систем", затверджений у вересні 2015 р. Нацкомісією з регулювання енергетики. Оскільки Кодексом затверджено три шаблони договорів про експлуатацію мереж, але ні в одному з них не передбачено встановлення оплати за мережі.

"Відштовхуючись від позиції Мін'юсту, договори, передбачені в Кодексі, не є типовими, а надані тільки як зразок. У зв'язку з цим рішенням правління "Нафтогазу" були затверджені умови договору на експлуатацію газорозподільних систем, які за формою, порядком і розміром експлуатації є аналогічними до договору, затвердженому постановою Кабміну №95 від 21 лютого 2017 р.", - йдеться у листі "Нафтогазу".

Пропозицію про укладення такого договору було передано всім облгазам, але більшість з них відмовилися.

Єдиною компанією, яка уклала договір в редакції НАК став "Донецькоблгаз", який раніше контролювався Сергієм Курченко, а зараз фактично управляється місцевим менеджментом.

За даними "Нафтогазу", нещодавно "Донецькоблгаз" звернувся в НКРЕКП з проханням включити в його тарифи витрати на оплату експлуатації мереж, але регулятор відмовив, вказавши в якості причини невідповідність договору вищезгаданому "Кодексу газорозподільних систем".

"Така позиція Нацкомісії є непослідовною. Подальше відтягування НКРЕКП врегулювання порушеного питання завдасть значних збитків компанії. Ситуація підштовхує компанію до прийняття заходів, спрямованих на припинення незаконного використання її майна шляхом проведення консервації власних об'єктів газорозподільних систем. Це може призвести до відключення від газопостачання 129 населених пунктів у 16 областях.

"Необхідно прискорити в цілому вирішення питання щодо законодавчого врегулювання платного використання газорозподільних систем. У цьому контексті необхідно терміново доопрацювати урядовий законопроект №6716, розгляд якого з незрозумілих причин було відкликано у вересні 2017 р. Враховуючи викладене, просимо вас дати відповідне доручення Міненерго про необхідність проведення узгодженої роботи з питань формування і реалізації державної політики у даній сфері, а також звернутися до НКРЕКП щодо невідкладного внесення змін в Кодекс газорозподільних систем", - йдеться в листі.

Як писало DT.UA, потреби газорозподільних мереж в інвестиціях колосальні. На даний момент загальна протяжність повністю амортизованих газопроводів впритул наблизилася до позначки в 20 тис. км. Це десята частина всієї газорозподільної системи України.

Детальніше про стан газопроводів і судові процеси проти облгазів читайте в матеріалі Алли Єрьоменко "Генпрокуратура проти облгазів: хто заплатить за оренду, якої за законом немає?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".