"Нафтогаз" подав позов на "Укртрансгаз" за газ

29 березня 11:32

НАК має намір стягнути зі своєї "дочки" 5,187 млрд грн боргу.

 

НАК "Нафтогаз України" подав до суду на дочірню компанію ПАТ "Укртрансгаз" з вимогою стягнути з неї 5,187 млрд грн боргу за контрактом постачання природного газу для технологічних потреб ГТС, повідомляє enkorr з посиланням на ухвалу Госпсуду Києва.

Мова йде про постачання до 1,6 млрд кубів газу для технологічних потреб ГТС і послуг балансування системи в січні-квітні 2017 року. Відзначається, що початкова сума контракту була 13,4 млрд грн, але остаточний розмір міг змінитися в залежності від цін прейскуранта "Нафтогазу" і фактичних обсягів поставки. У минулому році уряд оцінив передачу майнових прав "Нафтогазу" за цим договором у забезпеченні кредиту "Укрексімбанку" в 11,2 млрд грн.

Згідно з документом, оплата газу здійснювалася за фактом поставки до 25 числа наступного місяця.

У позовній заяві "Нафтогазу" зазначено, що чистий борг за газ за цим контрактом становить 2,048 млрд кубів, не враховуючи пеню і відсотки за несвоєчасну оплату в розмірі 2,9 млдр разом з інфляційними і ще 228 млн грн 3% річних.

Раніше у "Укртрансгазі" заявляли, що сумарний борг його контрагентів складає 21,3 млрд грн.

Повідомлялося, що "Нафтогаз" у 2018 році планує вийти на ринок єврооблігацій та розраховує на позитивне сприйняття інвесторами в зв'язку з прибутковістю компанії.