"Нафтогаз" почав купувати газ у найбільшого в світі нафтотрейдера

25 липня 09:43

Нідерландський підрозділ компанії Vitol продав "Нафтогазу" 25 млн кубів газу.

 

НАК "Нафтогаз України" почала купувати природний газ у найбільшого в світі нафтотрейдера - компанії Vitol. Про це enkorr повідомили в "Консалтинговій групі А-95".

"Нафтогаз" придбав близько 25 млн кубів у нідерландського підрозділу Vitol Gas and Power BV. Перші поставки здійснені в червні через Угорщину.

Останні два роки "Нафтогаз" купує газ у 15 європейських постачальників, серед яких був і найближчий конкурент Vitol - трейдер Trafigura. У трійку найбільших контрагентів держхолдингу за підсумками першого півріччя 2018 року увійшли німецька RWE, швейцарська Axpo і DXT Commodities (колишній DufEnergy).

Це перший повноцінний продаж природного газу компанією Vitol українським контрагентам. У листопаді 2017 року тестова партія газу з ресурсів трейдера Vitol була поставлена в Україну в режимі митного складу.

Vitol - найбільший нафтотрейдер в світі з річним оборотом $ 152 млрд. Компанія також володіє акціями азербайджанської компанії Arawak Energy, яка має в Україні спільний проект з групою Geo Alliance.

Читайте також: У "Нафтогазі" описали сценарій відновлення відносин з "Газпромом"

Нагадаємо, що "Нафтогаз" у 2017 році отримав найбільший у своїй історії чистий прибуток у розмірі 39,4 млрд грн. Такі дані є в річному звіті групи за 2017 рік, що підготовлений з урахуванням стандартів GRI, разом з консолідованою фінзвітністю, незалежний аудит якої провела аудиторська компанія Deloitte.