"Нафтогаз" не постачає газ "Київтеплоенерго", поки не сплатять старі борги

03 червня 09:12

Зараз не отримують гарячу воду ті райони Києва, які традиційно забезпечуються теплом від переданих місту котелень.

 

Літо, третина Києва без гарячої води. Так було, є і, схоже, ще довго буде. Новиною, мабуть, можна вважати тільки відсутність обіцянок включити гарячу воду в осяжному майбутньому. НАК "Нафтогаз України" відмовляється укладати новий договір на постачання газу новому комунальному підприємству "Київтеплоенерго", поки не сплатять старі борги. За підрахунками "Нафтогазу", це приблизно 4,4 млрд грн. Немає договору - немає газу.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ігор Маскалевич. За його словами, зараз не отримують гарячу воду ті райони, які традиційно забезпечуються теплом від переданих місту котелень. Більша частина городян отримує тепло від ще працюючих ТЕЦ.

"Але в серпні зобов'язані передати і їх муніципальній компанії, так що до цього часу проблему з газом, а точніше, з боргами за нього треба буде якось владнати. Інакше перспектива для півмільйона киян залишатися без води ще пару місяців - це ще оптимістично. Як помірно цинічно зазначив один з експертів, в Україні централізованого теплопостачання залишилося небагато... може стати ще менше", - відзначає автор.

На його думку, проблему важко назвати несподіваною, про неї було відомо заздалегідь.

"Рік тому мерія вже оцінювала ситуацію, що за законом про теплопостачання заборгованість за газ прив'язана не до юридичної особи, а до власника устаткування. "І нас будуть зобов'язувати взяти на себе ці борги. Сьогодні заборгованість за газ становить близько 3,5 млрд грн", - зазначили в міськдержадміністрації. Але тоді борги з містом розділять на період до... світлого майбутнього, - пише оглядач. - З тієї пори цифри зросли, і місто їх брати на себе не хоче, пропонуючи вирішити питання на рівні окремого закону. Благо, що досвід масованого списання у нас є".

Детальніше про підготовку до опалювального сезону і зміну обслуговуючих компаній читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича "Київ. Літні заморозки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".