"Нафтогаз" готовий вийти на ринок євробондів на наступному тижні

05 липня 17:05

НАК чекає відповідного дозволу Кабміну.

 

НАК "Нафтогаз України" очікує дозволу Кабміну для виходу на ринок єврооблігацій з метою забезпечення закупівлі і формування запасів газу для успішних переговорів з російським "Газпромом". Про це повідомив глава правління НАКу Андрій Коболєв.

"У нас все готово для виходу на ринок наступного тижня", - сказав він на брифінгу в Києві.

Коболєв уточнив агентству "Інтерфакс-Україна", що уряд поки не надало відповідного дозволу.

За його словами, Кабмін у травні заборонив "Нафтогазу" випуск єврооблігацій до випуску їх сувереном.

Коболєв підкреслив, що є міжнародні банки, які готові позичити "Нафтогазу" $ 100 млн, тому він розраховує на успіх розміщення.

Він підкреслив, що в умовах необхідності щоденного нарощування запасів газу на 60 млн куб. м керівництво НАК вирішило відстрочити виплату частини дивідендів і він готовий нести за це персональну відповідальність.

"Якщо не буде запасів газу до 20 млрд куб. м, буде підірвана договірна позиція і підписати контракт буде неможливо", - додав Коболєв.

Нагадаємо, що раніше в "Нафтогазі" підтвердили рішення відкласти розміщення п'ятирічних євробондів через несприятливої ринкової кон'юнктури.

"Нафтогаз" з 5 листопада 2018 року проводив серію зустрічей з інвесторами в США і Лондоні в рамках підготовки угоди. За даними джерела в банківських колах орієнтир прибутковості 5-річних євробондів НАК "Нафтогаз України" в доларах знаходився на рівні 10,9% річних. Андрій Коболєв заявив, що ключовими факторами, що визначають обсяг і вартість зовнішніх інвестицій в Україну, є: наявність незалежних компетентних регуляторів і справедливої судової системи.

Кабмін на засіданні 24 жовтня 2018 року схвалив випуск НАКом 5-річних єврооблігацій. "Нафтогаз" планує направити кошти, зокрема, на погашення існуючої фінансової заборгованості, закупівлю газу для проходження опалювального сезону та фінансування заходів для збільшення внутрішнього видобутку.