"Нафтогаз" готовий почати купувати газ у "Газпрому", але чекає підпису Росії

28 вересня 16:35

Тристоронній "зимовий пакет" щодо газу поки лише парафований, але не підписаний - у російського міністра енергетики на той момент не було відповідних повноважень. Без підпису "Нафтогаз" не почне купувати газ у РФ.

 

Україна готова почати знову купувати газ у Росії
Україна готова почати знову купувати газ у Росії

НАК "Нафтогаз України" отримав всі необхідні документи від "Газпрому" і готовий почати передоплату і закачування російського газу, як тільки буде підписаний тристоронній протокол про постачання російського газу між Україною, ЄС і Росією.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на прес-конференції в Києві в понеділок, 28 вересня.

Україна розраховує остаточно підписати до кінця вересня-початку жовтня тристоронню угоду, заявив у свою чергу глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Рухаємося істотно швидше... Думаю, що ми повинні встигнути до кінця вересня, в крайньому випадку, в перших числах жовтня", - сказав він.

"Європейська комісія не взяла б на себе ризик цього підписання, якщо б вона розуміла, що договору немає. Хочу запевнити, що це (остаточне підписання – ред.) – виключно техніка", – сказав у свою чергу глава Міненерговугілля.

Демчишин пояснив, що тристоронній протокол 25 вересня був лише парафований, а не остаточно підписаний, оскільки виникли певні питання щодо повноважень підписантів.

За словами Демчишина, Україна зі свого боку готова перерахувати перший платіж передоплати за російський газ. Він нагадав, що "Нафтогаз" накопичив $ 500 млн для закупівлі "зимового" газу для закачування в підземні сховища. Глава Міненерго при цьому зазначив, що кошти вдалося зібрати за рахунок внутрішніх резервів.

Коментуючи ціну газу, міністр зазначив, що вона погоджена на четвертий квартал, тоді як домовленості з "зимового пакету" поширюються на весь опалювальний сезон (четвертий квартал 2015 року і перший квартал 2016 року). Глава Міненерговугілля наголосив, що в цю ціну, на відміну від попередніх домовленостей, вже включена доплата за калорійність, яка на протязі останніх періодів становила близько $ 7 за 1 тис. куб. м.

"Ціна відповідає ринковій – ціна європейських хабів мінус вартість транзиту", – пояснив Демчшин.

Він також підкреслив, що, незважаючи на домовленості з РФ щодо "зимового пакету", Україна продовжить імпортувати газ із західного напрямку, по реверсу.

Раніше повідомлялося, що Україна, Росія та Єврокомісія підписали угоду щодо "зимового пакету" з постачання газу.

Згідно парафованої угоди, Україна закупить 2 мільярди кубів газу у "Газпрому" для закачування в підземні газові сховища, а Москва повинна знизити ціну на газ для України на два квартали до рівня сусідніх країнах ЄС.

Разом з тим, Алла Єрьоменко у статті "Зимовий" пакет-2015–2016: торг доречний для DT.UA відмічає, що цей газ потрібен не так для потреб України, як для підтримки "великого" транзиту російського газу в Європу компанією "Укртрансгаз". Необхідно закупити ще мінімум 4,5, а краще 7–8 млрд кубометрів, на що "Нафтогазу" потрібен мінімум 1,5 млрд доларів.

Тож, за великим рахунком, цей резервний запас газу в українських ПСГ потрібний насамперед "Газпрому" і європейським покупцям. Але ні ті, ні інші не квапляться його оплатити. Хоча ще в березні "Нафтогаз України" запропонував європейцям спільно формувати запас газу на майбутній осінньо-зимовий сезон 2015–2016 рр.

Алла Єрьоменко також зазначає, що Європейський банк реконструкції і розвитку та інші кредитори виділять Україні гроші тільки на закупівлю газу "Нафтогазом" у євротрейдерів або у єврохабах. На даний момент, у ЄС зараз достатньо газу, так що вони раді будуть продати його Україні, якій належить потім розраховуватися з кредиторами.

Що стосується Росії, то за її словами, РФ втрачає частину євроенергоринку і тому готова навіть демпінгувати, щоб її купували газ у неї, а не на біржах або по реверсу.