Нафта дорожчає після вибуху на нафтопроводі в Бахрейні

13 листопада 10:17

Brent дорожчала до 63,57 доларів за барель.

 

Світові ціни на нафту у понеділок, 13 листопада, демонструють позитивну динаміку на очікуванні інвесторами стабілізації ринку в рамках продовження угоди зі скорочення нафтовидобутку низкою країн (ОПЕК+), свідчать дані торгів.

Крім того, трейдери стурбовані новинами про підрив нафтопроводу в Бахрейні наприкінці минулого тижня.

Станом на 7:49 вартість січневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 0,08% - до 63,57 доларів за барель, ціна грудневих ф'ючерсів на нафту марки WTI піднімалася на 0,12% - до 56,81 доларів за барель.

Ринки очікують прийняття рішення щодо продовження угоди ОПЕК+ на зустрічі міністрів нафти і енергетики 24 країн-учасниць цієї угоди. Вона відбудеться у Відні 30 листопада. Напередодні відбудеться засідання міністерського комітету з моніторингу виконання угоди ОПЕК+. У нього входять представники Саудівської Аравії, Венесуели, Кувейту, Алжиру, Оману та Росії.

Підтримує зростання цін на "чорне золото" і стурбованість трейдерів у зв'язку з перспективою проблем з поставками сировини з Саудівської Аравії через підрив нафтопроводу на ділянці в Бахрейні. За даними міністерства внутрішніх справ Бахрейну, підрив здійснено у п'ятницю, 10 листопада, він став наслідком "екстремістських дій". Пожежу на нафтопроводі ліквідували, постраждалих немає.

Міністр закордонних справ Бахрейну Халед аль-Халіфа звинуватив у підриві нафтопроводу Іран. В іранському МЗС звинувачення відкинули.

Як повідомляв у суботу, 11 листопада, телеканал "Аль-Арабія" із посиланням на Міністерство енергетики Саудівської Аравії, королівство тимчасово зупинило роботу нафтопроводу в Бахрейні і посилило безпеку на нафтових об'єктах в країні. Пізніше постачання нафти по трубопроводу в Бахрейн були відновлені, повідомили ЗМІ Бахрейну.

Нагадаємо, раніше міністр нафти Кувейту Іссам аль-Марзук заявив про те, що ОПЕК ухвалила рішення про продовження віденської угоди про скорочення рівня видобутку нафти ще на дев'ять місяців.

Раніше генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркіндо висловив надію на приєднання Єгипту та Туркменії до угоди зі скорочення видобутку нафти членами ОПЕК і країнами, що не входять у картель.

Однак Казахстан виступає за плавний вихід з угоди з ОПЕК. Остаточне рішення буде прийнято в листопаді.

Країни ОПЕК домовились про скорочення видобутку нафти після року переговорів. З 1 січня 2017 року вони скоротили видобуток нафти на 1,2 млн барелів на день - до 32,5 млн. При цьому угода передбачає і участь країн, що не входять в картель. Вона розрахована на півроку з можливістю продовження ще на шість місяців.

Тим часом країни, що не входять в ОПЕК, домовилися скоротити видобуток нафти на 600 тисяч барелів на добу. Повідомлялося, що з цієї кількості половина припадає на Росію.