Нафта дешевшає після поновлення напередодні максимумів 2015 року

07 листопада 10:04

На торгах у понеділок Brent торгувалася вище 64 доларів за барель, WTI – вище 57.

 

Світові ціни на нафту у вівторок, 7 листопада, знижуються в рамках корекції після зростання напередодні на новинах із Саудівської Аравії, свідчать дані торгів.

Станом на 6:43 вартість січневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent знижувалася на 0,12% - до 64,19 доларів за барель. Ціна грудневих ф'ючерсів на нафту марки WTI опускалася на 0,01% - до 57,34 доларів за барель. На торгах у понеділок "чорне золото" оновило максимуми з літа 2015 року: Brent подолала позначку в 64 долари за барель, а WTI торгувалася вище 57 доларів за барель.

Зростання цін на сировину в понеділок, на думку експертів, було викликано повідомленнями про те, що в Саудівській Аравії за підозрою в корупції затримані принци, діючі та колишні міністри, воєначальники та бізнесмени – усього 40 осіб.

"Ми очікуємо, що вартість WTI може перевищити 60 доларів, а Brent, можливо, подолає позначку в 70 доларів вже до кінця року", - цитує агентство "Рейтер" аналітика ASR Wealth Advisers Шейна Ченела.

Корекцію на ринку стримує очікування інвесторами продовження угоди зі скорочення нафтовидобутку низкою країн (ОПЕК+). Міністерська зустріч країн-учасниць угоди відбудеться у Відні 29 листопада.

Нагадаємо, раніше міністр нафти Кувейту Іссам аль-Марзук заявив про те, що ОПЕК ухвалила рішення про продовження віденської угоди про скорочення рівня видобутку нафти ще на дев'ять місяців.

Раніше генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркіндо висловив надію на приєднання Єгипту та Туркменії до угоди зі скорочення видобутку нафти членами ОПЕК і країнами, що не входять у картель.

Однак Казахстан виступає за плавний вихід з угоди з ОПЕК. Остаточне рішення буде прийнято в листопаді.

Країни ОПЕК домовились про скорочення видобутку нафти після року переговорів. З 1 січня 2017 року вони скоротили видобуток нафти на 1,2 млн барелів на день - до 32,5 млн. При цьому угода передбачає і участь країн, що не входять в картель. Вона розрахована на півроку з можливістю продовження ще на шість місяців.

Тим часом країни, що не входять в ОПЕК, домовилися скоротити видобуток нафти на 600 тисяч барелів на добу. Повідомлялося, що з цієї кількості половина припадає на Росію.