Надходження від ОВДП збільшилися майже у п'ять разів

25 вересня 10:04

На черговому аукціоні Мінфін залучив 13,2 млрд грн.

 

Вчора, 24 вересня, Міністерство фінансів на чергових аукціонах з продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до держбюджету 13,2 млрд грн, що майже в п'ять разів більше результату торгів минулого тижня (2,8 млрд грн). Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Наголошується, що більша частина коштів надійшла від п'ятирічних облігацій - 12,9 млрд грн.

"Загальний обсяг п'ятирічних ОВДП досяг 33,9 млрд грн, що відповідає розміру інших країн, включених у міжнародні індекси облігацій в локальних валютах запозичень", - йдеться в повідомленні.

У Мінфіні також відзначають, що ставки були знижені по всіх інструментах: по 6-місячних ОВДП - 15,89% (зниження на 25 базисних пунктів), по 1-річними ОВДП - 15,09% (зниження на 20 бп), за 2-річними ОВДП - 15,5% (зниження на 45 бп), за 5-річними ОВДП - 14,75% (зниження на 55 бп).

Читайте також: НБУ розповів про зростання прибутковості банків

Повідомлялося, що курс гривні зміцнився через припливу іноземного капіталу в облігації України, але експерти вважають, що він скоро знизиться через очікуваного скорочення припливу іноземних грошей і торговельного дефіциту. З січня місяця поточного року інвестиції нерезидентів в українські ОВДП зросли у вісім разів і зараз перевищують 51 млрд грн.

Детальніше про попит фізосіб на облігації читайте в статті Юлії Самаевой "Безцінний папір" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".