Нацвалюта знову зміцнюється

15 липня 09:13

На початку тижня долар здешевшав на чотири копійки, євро – на 13.

 

Національний банк України встановив офіційний курс гривні до долара на понеділок, 15 липня на рівні 25,7605 грн/долар, нацвалюта зміцніла на чотири копійки порівняно з попереднім робочим днем (25,8018 грн/долар у п'ятницю, 12 липня). Курс євро встановлений на рівні 28,9883 грн/євро (12 липня – 29,1173 гривні), 10 рублів – 4,0877 грн/рубль (12 липня – 4,0959 гривні).

Із 3 по 7 червня Нацбанк збільшив купівлю валюти на міжбанківському валютному ринку порівняно з попереднім тижнем у дев'ять разів - до $ 102,7 млн. Хоча в травні НБУ поповнив міжнародні резерви на $ 160,6 млн. За місяць регулятор купив $ 203,6 млн, продав - $ 43 млн. Купівля валюти повинна утримувати курс гривні в прогнозованому діапазоні.

Крім цього, у нацрегуляторі запевнили, що введення в обіг банкноти номіналом 1000 гривень не вплине на курс нацвалюти і не спровокує зростання цін. У НБУ закликали громадян не плутати причину та наслідок: нова банкнота вводиться через інфляцію, але не може спровокувати її.

"Обмінний курс гривні визначається не номінальною низкою банкнот і монет, а пропозицією іноземної валюти і попитом на неї на валютному ринку. Паралелі між девальвацією гривні і появою нового високого номіналу гривні безпідставні", - йдеться в заяві.

На курс гривні також впливатимуть майбутні відносини з МВФ. При цьому експерти вважають, що сфокусованість української влади на майбутніх парламентських виборах восени не дозволить країні виконати умови Міжнародного валютного фонду в 2019 році, а отже й отримати транш за програмою stand-by.

За словами міністра фінансів Оксани Маркарової, переговори України з МВФ щодо нової кредитної програми тривають і перебувають у своїй активній фазі. Однак у Фонді повідомили, що не мають наміру вести переговори щодо продовження співпраці до завершення парламентських виборів в Україні.

Докладніше про ризики для фінансового сектора в 2019 році читайте у статті Марії Репко "Сім завдань для НБУ, або Чого чекати в 2019 році від політики у фінансовому секторі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".