Нацбанк заклав коридор для 5%-го рівня інфляції

04 вересня 20:01

У НБУ прогнозують, що інфляція може зрости за рахунок факторів, що не підвладні впливу регулятора.

 

Національний банк України прогнозує на кінець грудня 2019 року 5%-ве зростання інфляції. Про це інформує регулятор стратегії, оприлюдненій сьогодні, 4 вересня.

"Оптимальний цільовий рівень інфляції .... визначається НБУ на рівні 5% ±1 п. п. Фаза зниження інфляційної цілі з поточною до 5% буде здійснюватися до грудня 2019 року. А з грудня 2019 року ця мета в 5% буде постійною і може бути переглянута тільки у бік пониження за умови зменшення волатильності обмінного курсу гривні, змін відносних цін і ослаблення ефектів конвергенції економіки України до рівня країн - основних торгових партнер", - йдеться в документі.

Згідно з документом, очікується можливе відхилення від прогнозного рівня інфляції за рахунок впливу факторів, що не піддаються контролю НБУ.

"Це може бути зміна цін на сировинні товари або відхилення адміністративно регульованих цін від раніше заявленого рівня. Однак НБУ, як і раніше, застосовуватиме монетарні інструменти для повернення інфляції до цільового значення", - відзначили в Нацбанку.

Крім того, у стратегії закріпили застосування коридору процентних ставок за добовим операцій для управління короткостроковими процентними ставками на міжбанку з допомогою обмеження коливань навколо ключової процентної ставки.

Також у документі передбачена можливість застосування диференційованих норм обов'язкового резервування, що дозволить підвищити результативність регулювання ліквідності банківської системи і стимулювати банки залучати кошти у гривні на тривалі терміни.

Стратегія передбачає, що Нацбанк повинен уникати будь-яких форм фіскального домінування.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України очікує в серпні зниження інфляції в річному вимірі, а також дефляцію в порівнянні з липнем цього року. Раніше Нацбанк залишив прогноз інфляції на кінець 2018 на рівні 8,9% і переглянув прогноз базової інфляції у бік зниження до 7,1%.