Нацбанк вже відсудив у Коломойського 1 мільярд гривень

29 жовтня 12:53

НБУ подав 148 позовів на загальну суму 10 млрд грн.

 

Українські суди 19 раз стали на бік Національного банку України в суперечках зі структурами, які пов'язані з екс-власником "Приватбанку" Ігорем Коломойським, на суму близько 1 млрд грн. Про це повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Нацбанку Віктор Григорчук у своїй колонці на Економічній правді.

"Чотири місяці тому Національний банк подав 148 позовів проти бізнесмена і пов'язаних з ним 32 компаній на загальну суму близько 10 млрд грн", - повідомив Григорчук.

Він зазначив, що мета цих позовів - змусити відповідачів виконати взяті на себе зобов'язання. Ігор Коломойський, який на той момент був співвласником банку, надав центральному банку персональну гарантію, що будуть погашені кредити рефінансування.

Крім особистої поруки, Національний банк за відповідними договорами отримав забезпечення від підконтрольних Коломойському компаній.

В забезпечення зобов'язань НБУ передавалися вже всім відомі об'єкти: "Буковель", "Біола", літаки МАУ, агротермінал, нерухомість по всій країні та інше рухоме і нерухоме майно.

"Вже зараз можемо говорити про перші успіхи при розгляді цих позовів, адже за останні два місяці господарські суди ухвалили 19 рішень на користь Національного банку на загальну суму 947 млн грн", - написав менеджер НБУ.

"Деякі з прийнятих 19 судових рішень вже вступили в законну силу. Це відкрило перед Національним банком можливість розпочати процедуру звернення стягнення заставного майна шляхом його продажу на публічних торгах", - додав він.

Національний банк покладає надію на судові позови особисто громадянину Ігорю Коломойському. У 2015 році він поручився перед НБУ за "Приватбанк" усіма своїми доходами і майном.

"Тепер ми готові цю особисту порука "перевести в готівку", подавши 5 позовів проти нього в Господарський суд Дніпропетровської області і суд першої інстанції в Женеві", - написав Григорчук.

Повідомлялося, що 18 жовтня Київський районний суд Одеси залишив без розгляду позов олігарха Ігоря Коломойського, яким той намагався заблокувати співпраця Нацбанку, Мінфіну і "Приватбанку" з українськими та міжнародними компаніями, співробітники яких займалися розслідуванням діяльності екс-співвласників "Приватбанку" та супроводженням справ за його націоналізації.

У грудні 2017 року вже державний "Приватбанк" домігся, щоб Високий суд Лондона видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова та шести компаній, які їм ймовірно належать або перебувають під їхнім контролем. За допомогою цього судового розгляду "Приватбанк" збирається повернути понад 2,5 млрд доларів, з урахуванням відсотків.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 мільярдів гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабінет міністрів вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 мільярдів гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.