Нацбанк продовжив основні валютні обмеження на 3 місяці

04 грудня 21:04

НБУ на прохання банківських установ і бізнесу послабив деякі адміністративні обмеження.

 

Національний банк України прийняв рішення про продовження основних валютних обмежень ще на три місяці, включаючи норму про обов'язковий продаж 75% валютної виручки юросіб та розрахунки за експортно-імпортними операціями до 90 днів. Про це йдеться в постанові НБУ №863 від 4 грудня. Документ оприлюднено на сайті НБУ ввечері 4 грудня.

При цьому наголошується, що НБУ на прохання банківських установ та представників бізнесу послабив деякі адміністративні обмеження.

Відтепер норма про обов'язковий продаж у розмірі 75% не поширюється на кредити, які надаються резиденту-позичальнику з участю іноземного експортно-імпортного агентства для виконання зобов'язань за імпортним контрактом перед нерезидентом. При цьому кошти за контрактом повинні бути перераховані безпосередньо на рахунок нерезидента-експортера.

Також НБУ зняв вищевказану норму з грошового забезпечення, що надається нерезиденту для участі в конкурсних торгах при державних закупівлях. Таке рішення, вважають в НБУ, сприятиме полегшенню доступу нерезидентів до них.

Крім того, НБУ постановою продовжив з 2 до 7 днів обов'язковий продаж надходжень, які повертаються з ініціативи іноземного банку.

При цьому НБУ зняв обмеження щодо переказів з поточного рахунку на суму понад 150 тис. грн в місяць, з безготівкових розрахунків з використанням електронних платежів для оплати продукції і послуг для особистого споживання фізосіб.

Читайте також: НБУ зміцнив офіційний курс гривні до долара на 20 копійок

Постанова діє з 5 грудня 2015 року по 4 березня 2016 року.

Нагадаємо, 13 листопада заступник голови НБУ Олег Чурий в ході зустрічі керівництва Нацбанку з послами країн "Великої сімки" заявив, що регулятор допускає зняття адміністративних обмежень на валютному ринку до середини 2016 року.

НБУ ввів обмеження на валютному ринку в лютому 2014 року і неодноразово їх продовжував. У жовтні 2015 року Нацбанк зняв частину заборон.

Раніше в інтерв'ю ZN.UA голова Нацбанку Валерія Гонтарева повідомила, що НБУ готовий почати скасування валютних обмежень найближчим часом, але цьому наразі перешкоджає МВФ.

"Ми однозначно за лібералізацію. Я взагалі не бачу там ніяких проблем. Ми це плануємо і будемо це робити. І я за те, щоб робити це швидше, ніж планує МВФ. На мій погляд, усі підстави для цього є", - сказала глава НБУ.