Нацбанк попередив про подорожчання продуктів

22 травня 23:16

Нацбанк зафіксував подорожчання круп, яловичини і фруктів.

 

Протягом тижня ціни на продукти харчування незначно зросли. Зокрема, подорожчали крупи, яловичина і фрукти. Про це йдеться в звіті за підсумками тижня Національного банку України, який був опублікований в п'ятницю, 22 травня.

"Протягом останнього тижня ціни на продукти харчування незначно підвищилися. Зокрема, подорожчали фрукти під впливом скорочення пропозиції, а також яловичина і деякі крупи", - йдеться у звіті.

Повідомляється також, що зміна цін на продукти харчування, щодо яких запроваджено державний моніторинг, було незначним і різноспрямованим.

"За даними онлайн супермаркетів протягом квітня-травня зміна цін на більшість таких товарів не перевищувала 3% за тиждень, а вартість деяких з них навіть знижувалася", - йдеться у звіті НБУ.

Читайте також: Фармкомпанію KRKA звинуватили в багаторічному підкупі лікарів – ЗМІ

Раніше Кабмін ввів держрегулювання цін на продукти харчування. Під моніторинг потрапили 10 продуктів, 8 фармпрепаратів та два медичних товара.

За даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", у квітні найбільше зросли ціни на гречку і цибулю. Середня ціна на гречану крупу в квітні 2020 року зросла на 17,99% порівняно з березнем, що є одним з найвищих показників серед 53 найменувань товарів і послуг. За даними Держстату, в цілому споживчі ціни в квітні зросли порівняно з березнем на 0,8%, а на продукти харчування - на 2,2%.

Серед інших продуктів харчування в квітні найбільше подорожчали картопля (+14,43%), капуста білоголова (+12,89%) та яблука (+11,27%). Зате подешевшали порівняно з березнем філе куряче (-14,21%), птиця (тушки курячі) (-13,51%), сало (-1,46%) і пшоно (-1,22%).