Нацбанк дозволив виводити з України дивіденди за 2017 рік

02 березня 14:49

Одна компанія може вивести до $ 7 млн за місяць.

 

Національний банк України на тлі поліпшення ситуації на валютному ринку послабив обмеження щодо репатріації дивідендів іноземним інвесторам.

Тепер дозволено репатріювати дивіденди з корпоративних прав та акцій, нараховані за 2017 рік. До теперішнього часу можна було перераховувати за кордон дивіденди, нараховані тільки за період до 2016 року включно.

Крім того, НБУ прийняв рішення встановити єдиний ліміт на оплату дивідендів в іноземній валюті, нарахованих за всі попередні роки, за результатами опитування клієнтів банків щодо їхніх планів по репатріації дивідендів за минулий рік та оцінки потенційного попиту на валюту на міжбанківському ринку.

"Відтепер українські компанії зможуть платити іноземним інвесторам дивіденди в інвалюті на суму до $ 7 млн на місяць незалежно від періоду, за який нараховані такі дивіденди", - зазначено в повідомленні.

Раніше для дивідендів за 2014-2016 рр. був встановлений ліміт перерахування до $ 5 млн на місяць, для дивідендів за період до 2013 року включно - не більше $ 2 млн на місяць.

Також, Національний банк розширив для українського бізнесу можливості достроково погашати зовнішні кредити і позики в іноземній валюті. "Тепер резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення таких кредитів і позик в межах щомісячного ліміту $ 2 млн (для одного резидента-позичальника за кредитними угодами/договорами позик, що обслуговуються в межах одного уповноваженого банку)", - йдеться в повідомленні.

За оцінками центробанку, відповідне послаблення дасть можливість бізнесу більш ефективно управляти власними борговими зобов'язаннями перед нерезидентами.

Нацбанк також розширив перелік операцій бізнесу, на які не поширюється вимога щодо обов'язкового продажу валютних надходжень.

"Відтепер вимогу про обов'язковий продаж 50% валютної виручки не буде застосовуватися до засобів, що компанія-резидент залучила у формі зовнішніх кредитів або позик для рефінансування існуючого боргу перед нерезидентами або уповноваженими банками за іншими кредитами або позиками", - відзначає НБУ.

Нацбанк розраховує, що відповідне рішення полегшить українським підприємствам, насамперед експортерам, рефінансування існуючих зобов'язань та подальше залучення коштів на зовнішніх ринках.

Зазначені зміни затверджені постановою правління НБУ "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України" №19 від 1 березня 2018 року. Документ набирає чинності з 3 березня 2018 року.

Нагадаємо, що влітку минулого року НБУ дозволив репатріацію дивідендів за 2016 рік. Одна компанія може вивести до $ 5 млн за місяць.