НАБУ завершило справу про коштовні закупівлі дизеля для "Укрзалізниці"

12 вересня 15:53

П'ятеро її фігурантів і їх захисники зможуть ознайомитись з матеріалами справи.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завершили досудове розслідування справи про завдання ПАТ "Укрзалізниця" збитків в особливо великих розмірах при закупівлі дизпалива. Матеріали справи відкрито для ознайомлення, повідомляє прес-служба НАБУ.

З ними зможуть ознайомитися посадовці "Укрзалізниці", представники ТОВ "Вог Аеро Джет", яке навесні змінило назву на "Воленс Трейд", і їх захисники. Зокрема:

- колишній начальник філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця", йому інкримінована ч.2 статті 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки;

- колишній заступник начальника філії "Центр забезпечення виробництва" (ЦЗВ) УЗ, ч.2 статті 364 КК України;

- начальник відділу нафтопродуктів управління обліку нафтопродуктів та складського господарства філії "ЦЗВ" УЗ, ч.2 статті 364 КК України;

- двоє представників ТОВ "Вог Аеро Джет", яким інкриміновані ч. 3,5 статті 27 (організатор и пособник злочину), ч. 2 статті 364 КК України.

За даними слідства, у березні 2016 року ТОВ "Вог Аеро Джет" виграло тендер та уклало договір із філією "Укрзалізниці" на поставки дизпалива за економічно вигідною ціною, нижчою за ринкову. Проте 23, 25 і 29 березня того ж року були підписані додаткові угоди, унаслідок яких поставки дизпалива для залізниці значно здорожчали.

При підписанні додаткових договорів службовці держперевізника скористались нормою закону про можливість підвищення ціни до 10% у випадку її коливання на ринку. Але, за даними слідства, законних підстав для укладання третьої додаткової угоди не було - впродовж 25-29 березня 2016 року ринкові ціни на пальне не зростали.

На думку слідчих, підвищення закупівельної ціни дизпалива до рівня, який перевищував ринковий, призвело до спотворення результатів тендеру. Таким чином "Укрзалізниця" закупила у переможця тендеру три чверті від запланованого обсягу палива і переплатила за нього 92 млн грн.

Детальніше про тендер "Укрзалізниці" та проблеми існуючої в компанії системи закупівель читайте у статті Сергія Куюна "Дизель під напругою" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".