НАБУ підозрює Нацбанк у виведенні 12 млрд рефинансу з банків

09 червня 14:33

У шахрайстві схемах задіяні 10 комерційних банків.

 

НАБУ підозрює Національний банк у співучасті в розтраті 12 мільярдів гривень рефінансування.

Про це свідчить постанова Солом'янського райсуду Києва від 31 травня 2017 року, передає Finbalance.

Згідно з матеріалами суду, НАБУ встановило зазначений факт в рамках розслідування виведення 87 млн доларів із збанкрутілого "Дельта Банку".

Так, слідством встановлено, що в період з 2014 по 2015 рік посадові особи Нацбанку, зловживаючи своїм службовим становищем і діючи умисно за змовою з менеджментом кількох комерційних банків, розтратили кошти НБУ в сумі 12 млрд гривень.

У шахрайстві брали участь банки "Київська Русь", "Південкомбанк", "Міський комерційний банк", "Автокразбанк", "Терра банк", "Дельта банк", "Хрещатик", "Фінанси і кредит", "Фінпростбанк" і "Інтеграл банк".

За даними детективів НАБУ, розтрата рефінансування НБУ відбулася з використанням кореспондентських рахунків зазначених банків, відкритих в "Meinl Bank Aktiengeselschaft" (Австрія), Bank Frick & CjAG (Ліхтенштейн), Bank Winter & CO AG (Австрія), East-West United Bank SA (Люксембург) шляхом погашення кредиторської заборгованості підконтрольних підприємств, яка виникла на підставі кредитних договорів, укладених ними з зазначеними іноземними банківськими установами протягом 2011-2015 років.

На думку експертів повернення "рефінанса" став бізнесом для власників банків і чиновників НБУ.

Як писало DT.UA у статті "Де гроші?", якщо відволіктися від шквалу пристрастей та емоцій, якими супроводжується нинішня розчищення банківського сектора, то в сухому залишку країна має дуже сумний результат. А саме: більше 100 млрд грн розданого банкам-"зомбі" рефінансування не тільки пішли на фактичну підтримку бізнесів їх власників, але й перейшли на валютний і інші ринки. І вилилися в кінцевому підсумку у трикратну девальвацію національної валюти і 60-відсоткову інфляцію.