На торгах у понеділок нафта WTI торгується в межах максимуму двох останніх років

27 листопада 07:27

Ціни не сировину не демонструють єдиної динаміки: Brent дорожчала до 63,83 доларів за барель, WTI дешевшала до 58,69.

 

Світові ціни на нафту понеділок, 27 листопада, не демонструють єдиної динаміки, свідчать дані торгів. Нафта марки Brent дорожчає на очікуванні інвесторами зустрічі міністрів країн-учасниць угоди зі скорочення нафтовидобутку (ОПЕК+). Нафта WTI дешевшає в рамках корекції після зростання на торгах у п'ятницю.

Станом на 6:54 вартість лютневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 0,57% - до 63,83 доларів за барель, ціна січневих ф'ючерсів на нафту марки WTI опускалася на 0,44% - до 58,69 доларів за барель. На торгах у п'ятницю, 24 листопада, WTI вперше з 30 червня 2015 року перевищила позначку у 59 доларів за барель.

Трейдери чекають на продовження угоди ОПЕК+ про скорочення нафтовидобутку. Рішення щодо її пролонгації може бути прийняте на міністерській зустрічі 24 країн-учасниць угоди ОПЕК і ОПЕК+, яка відбудеться у Відні 30 листопада. Напередодні, 29 листопада, відбудеться засідання міністерського комітету з моніторингу виконання домовленостей ОПЕК+ і коригування їхніх умов.

"Напередодні зустрічі ОПЕК+ цього тижняі нафтові трейдери очікують продовження скорочення видобутку", - цитує агентство "Рейтер" аналітика Rivkin Securities Вільяма О'Лафліна.

Тим часом нафта WTI корекційно дешевшає після сильного здорожчання на торгах у п'ятницю, 24 листопада. При цьому вартість цієї марки залишається на рівні максимуму останніх двох років. WTI дорожчала на повідомленнях про те, що TransCanada закрила частину трубопроводу Keystone після витоку п'яти тисяч барелів нафти в американському штаті Південна Дакота. Витік було виявлено після сигналу про падіння тиску.

Нагадаємо, раніше міністр нафти Кувейту Іссам аль-Марзук заявив про те, що ОПЕК ухвалила рішення про продовження віденської угоди про скорочення рівня видобутку нафти ще на дев'ять місяців.

Раніше генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркіндо висловив надію на приєднання Єгипту та Туркменії до угоди зі скорочення видобутку нафти членами ОПЕК і країнами, що не входять у картель.

Однак Казахстан виступає за плавний вихід з угоди з ОПЕК. Остаточне рішення буде прийнято в листопаді.

Країни ОПЕК домовились про скорочення видобутку нафти після року переговорів. З 1 січня 2017 року вони скоротили видобуток нафти на 1,2 млн барелів на день - до 32,5 млн. При цьому угода передбачає і участь країн, що не входять в картель. Вона розрахована на півроку з можливістю продовження ще на шість місяців.

Тим часом країни, що не входять в ОПЕК, домовилися скоротити видобуток нафти на 600 тисяч барелів на добу. Повідомлялося, що з цієї кількості половина припадає на Росію.