На паливну складову в тарифі на електроенергію АЕС припадає 48% – Войціцька

13 вересня 15:30

НКРЕКП мінімізував витрати "Енергоатому" на інвестиції та ремонт.

 

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг зосередила свої зусилля на зменшенні тарифів на електроенергію ДП "НАЕК "Енергоатом". Для цих цілей зменшуються витрати компанії на інвестиції, ремонт і т. п. Про це у своїй статті для DT.UA пише народний депутат Вікторія Войціцька.

Автор запевняє, що основна складова тарифів на електроенергію АЕС– це паливо.

"На паливну складову (закупівля свіжого й вивезення відпрацьованого ядерного палива) у діючому тарифі припадає 48%. Нагадаю, що паливо і російської компанії "ТВЭЛ", і американської компанії Westinghouse купується за валюту, на відміну від вугілля з ОРДЛО. З 2014 р. гривня девальвувала втричі, а тариф для АЕС було збільшено лише в 1,5 разу. Сьогодні в тариф включаються кошти на забезпечення поточного виробництва електричної енергії з неприйнятно малою часткою на інвестиційну діяльність, ремонти, супровід експлуатації, податкові платежі. Навіть така стаття витрат, як підвищення безпеки некапітального характеру, на початок 2017 р. дорівнювала в тарифі нулю!", - запевняє автор.

Регулятор ігнорує також імідж "Енергоатому" у світовому співтоваристві.

"У тарифі НАЕК укотре не враховано, як у 2014–2016 рр., членський внесок до важливої міжнародної організації "Всесвітня асоціація операторів АЕС", що об'єднує операторів усіх АЕС світу. Тільки за 2014–2015 рр. заборгованість компанії перед ВАО АЕС становила 4,5 млн дол...Безумовно, несплата внесків в авторитетну міжнародну організацію не тільки впливає на імідж компанії, яка виробляє у країні половину всієї електроенергії та експлуатує 15 ядерних енергетичних реакторів, а й не найкращим чином позначається на іміджі держави. Ніяких чітких аргументів ні в усній, ні в письмовій формі, чому не включається до тарифу внесок у ВАО АЕС, "Енергоатом" не одержував жодного разу. Мовляв, надто багато. Це для компанії, яка 2016-го продала електроенергії майже на 42 млрд грн?!", - пише автор.

Раніше повідомлялося, що НКРЕКП затвердила "зелені тарифи" для сонячних електростанцій Ахметова і Хмельницького.

Детальніше про тарифну політику НКРЕКП читайте в материалі Викторії Войціцької "Тарифний геноцид" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".