МВС потребує 2 млрд грн для завершення річної програми реформи нацполіції

06 липня 13:41

Вже зараз міністерство не може підвищувати зарплати переатестованим поліцейським, повідомив міністр внутрішніх справ.

 

Для завершення програми з реформи національної поліції на поточний рік Міністерство внутрішніх справ потребує ще 2 млрд грн з бюджету, заявив глава установи Арсен Аваков.

За словами міністра, левова частка цих коштів піде на зарплати правоохоронцям.

"Щоб довести програму реформ до кінця року, мені потрібно два мільярди гривень – тільки на поліцію. Півтора мільярди гривень на зарплати і ще 500 мільйонів гривень – на паливо. Це компоненти, які не можна отримати на міжнародному ринку, і де потрібне пряме державне фінансування", - зазначив Аваков в інтерв'ю для "Української правди".

Як зазначив міністр, вже зараз його відомство не може відразу підвищувати зарплати переатестованим співробітникам. Темпи реформ, фактично, зриваються через нестачу фінансування.

"Спочатку ми що планували? Відбулася переатестація в якійсь області. 1000 співробітників переатестувались, ми їх перевдягнули – на це, до речі, теж до кінця немає грошей. Це важливі символи. Нова зарплата, нова відповідальність. Якщо ми цього не робимо, все інше просідає. Тому що поліцейський повинен отримувати адекватну зарплату, інакше він нечесний поліцейський. Тому питання дуже серйозне", - сказав глава МВС.

Аваков також розповів, що дефіцит бюджету реформи, що складав 150 млн доларів, був очевидний з самого початку, однак покрити його планували за допомогою корекції та міжнародної допомоги. Фінансова підтримка реформи західними союзниками, однак, свого часу "зависла" через їх незадоволення ходом реформ в ГПУ.

Нагадаємо, в травні голова Нацполиции Хатія Деканоїдзе в інтерв'ю DT.UA заявила, що на потреби першого етапу реформи поліції, які повинні бути закриті протягом двох-трьох років, необхідно близько 300 млн дол.

"Що стосується реальності, в якій нам доводиться жити, то бюджет нам дає 13 млрд грн. 90% цих коштів йдуть на заробітну плату. На жаль, нам доводиться виходити з можливостей, які на сьогоднішній день є у країни", - заявила Деканоїдзе.

Незважаючи на це, на початку червня Арсен Аваков заявив, що заробітна плата нових дільничних поліцейських буде на рівні 6 тис. гривень, а слідчих - 10 тис. гривень