МВФ рекомендує Білорусі швидше перейти до єдиного плаваючого обмінного курсу

14 вересня 09:05

Міжнародний валютний фонд (МВФ) рекомендує білоруській владі швидше перейти до єдиного плаваючого обмінного курсу білоруського рубля і до таргетування інфляції.

 

Про це йдеться у доповіді МВФ за підсумками обговорення постпрограмного моніторингу в частині рекомендацій щодо стабілізації ситуації в економіці Білорусі.

"МВФ рекомендував, щоб операції з іноземною валютою могли вільно проводитися на міжбанківському та готівковому ринках, а обмінні курси на всіх сегментах були швидко уніфіковані", - сказано в документі.

"Перехід до режиму плаваючого курсу призведе до ще одного періоду невизначеності і спочатку до подальшого зниження курсу. Однак він забезпечить стабілізацію обмінного курсу на рівні ринкової рівноваги, а також підвищення конкурентоспроможності, необхідне для підтримки стабільності у зовнішньоекономічному секторі", - відзначають експерти МВФ.

"Якщо влада буде проводити тверду політику стримування інфляції і чітко інформувати про неї громадськість, період нестабільності буде коротким: кілька тижнів, не місяців", - йдеться у доповіді.

Після стабілізації обмінного курсу експерти МВФ вважають за доцільне відновити валютні інтервенції з боку Нацбанку для згладжування короткострокових коливань курсу.

МВФ рекомендував перейти до таргетування інфляції, ввівши "полегшений" варіант режиму, поки буде вестися робота над складовими елементами повномасштабного таргетування інфляції.

Тим часом МВФ вважає ймовірним подальше погіршення економічної ситуації у Білорусі в разі збереження нерішучості влади для реалізації радикальних антикризових заходів. "Найбільш очевидний ризик полягає в тому, що зростання цін і заробітної плати підірве конкурентоспроможність підприємств і створить порочну спіраль інфляції та падіння курсу. Банківська система також вкрай вразлива. При поточних процентних ставках вклади в рублях непривабливі. За відсутності чіткого плану погашення заборгованості за операціями з обміну депозитами (між Нацбанком і банками - ред.) довіра населення до надійності вкладів в іноземній валюті низька. Існує також ризик того, що вакуум, що утворився за відсутності чіткої стратегії, заповнять помилкові ідеї щодо необхідної політики: контроль над цінами та обміном валюти, заборони на імпорт і експорт", - заявляють експерти МВФ за підсумками проведених у червні консультацій з владою.

Вони також вважають, що "історія кризи у Білорусі - це історія втрачених можливостей". "Коли вибухнула криза, офіційні органи все ще могли посилити грошово-кредитну політику і ввести плаваючий обмінний курс. Навпаки, грошово-кредитна політика була нерішучою, і офіційні органи відступили від лібералізації обмінного курсу. Процентні ставки у даний час є істотно негативними в реальному вираженні , і існують множинні обмінні курси ", - йдеться в документі.