МВФ виділить Україні транш за новою програмою

08 грудня 00:24

Представники МВФ затвердили нову програму кредитування для України.

 

Україна і Міжнародний валютний фонд досягли домовленості (Staff Level Agreement) про нову програму співпраці. Про це рішення було оголошено в ході телефонної розмови директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої і президента України Володимира Зеленського.

"Нова програма співпраці з Міжнародним валютним фондом має на меті прискорити економічне зростання, активно викорінювати корупцію та підвищити добробут кожного українською", - зазначив Володимир Зеленський.

МВФ виділить Україні протягом трьох років 4 мільярди спеціальних прав запозичення - це близько 5,5 мільярдів доларів.

"Співробітники МВФ досягли згоди з владою щодо політики підтримки нової трирічної домовленості у розмірі чотирьох мільярдів спеціальних прав запозичення (SDR) у рамках розширеного фонду МВФ", - підкреслила Крісталіна Георгієва.

Зазначимо, рішення про підписання програми співробітництва з МВФ приймає Рада директорів. Телефонна розмова президента з директором МВФ лише підтвердила, що домовленості про укладення програми розширеного фінансування між Фондом та Україною чинні.

Це не рішення про укладення даної програми, та не рішення про надання грошей. Все це стане можливим тільки після виконання Україною вимог, що залишилися, ключова з яких - неможливість повернення "Приватбанку" колишнім власникам. Ключовим у цьому процесі буде суд про повернення акцій банку Ігорю Коломойському, призначений на 19 грудня – третю річницю націоналізації банку.

Місія МВФ на чолі з Роном ван Роденом працювала в Україні з 14 листопада по 22 листопада. Обговорювалася можливість відкриття для України нової програми розширеного фінансування EFF, згоду на яку планувалося отримати до кінця 2019 року.