МВФ віддав Путіну перемогу над Україною у конфлікті щодо боргу Януковича – FT

17 грудня 12:47

Рішення фонду не позбавить Київ фінансової допомоги, однак створить перешкоди.

 

МВФ визнав український борг перед Росією в розмірі трьох мільярдів доларів державним, а не приватним. Таким чином, фонд віддав Володимиру Путіну перемогу у конфлікті проти України, в якому він намагався змусити її повернути гроші, видані ще екс-президенту Віктору Януковичу після того, як він відмовився підписувати угоду про асоціацію з ЄС.

Про це на сторінках Financial Times пише оглядач Шон Донан. Він зауважує, що рішення МВФ означає, що тепер Україна повинна "проявити сумлінність" і принаймні спробувати знову почати переговори з Росією про реструктуризацію цього боргу, якщо вона хоче отримувати подальші транші в рамках програми фінансової підтримки від фонду.

В цей же час, Київ навряд чи може розраховувати у переговорах щодо реструктуризації на "сумлінність" з боку Москви, яка якраз намагається посилити тиск на українську економіку. В середу Путін оголосив про скасування зони вільної торгівлі з Україною з 1 січня 2016 року, оскільки вона не хоче відкладати імплементацію угоди про ЗВТ з ЄС.

У свою чергу МВФ минулого тижня змінив свої правила і тепер може кредитувати навіть ті країни, які мають державні борги. Російський президент жорстко відреагував на це рішення фонду, оскільки воно позбавляє Москву можливості підірвати міжнародні зусилля з порятунку української економіки. Хоча, згідно з прогнозами, вона і без того скоротиться на 9% у цьому році через війну проти проросійських бойовиків в Донбасі.

В цей же час, факт, що МВФ визнав борг України перед Росією державним, створює для Путіна нові важелі впливу на Україну, яка досі потребує міжнародної допомоги.

"Рішення - соломинка для росіян. Навіщо це було робити", - каже експерт Atlantic Council і економіст Андрес Аслунд.

В цей же час, у Києві заявили, що Україна не буде повертати $ 3 млрд боргу Росії, незважаючи на рішення МВФ про його статус.

"Україна, згідно з первинним договірними умовами, не має права здійснювати виплати кредиторам, які відмовилися брати участь в реструктуризації", - йдеться в заяві Мінфіну.

Росія відмовляється взяти участь у реструктуризації, вимагаючи повернення коштів повному обсязі і обіцяючи подати в суд, якщо їх не отримає. Київ заявив про готовність до судових розглядів.

Президент України Петро Порошенко раніше заявив, що вважає, що російський кредит у $ 3 млрд був хабарем Януковичу за відмову від асоціації з ЄС.

У свою чергу глава Мінфіну РФ раніше визнав, що, викупивши у 2013 році українські єврооблігації на ринку, Росія "по суті, простягнула руку допомоги" режиму Януковича, оскільки ніхто більше не хотів давати йому в борг.