МВФ розробляє нову програму фінансування для України – НБУ

25 вересня 13:15

Рада Нацбанку зустрілася з місією МВФ та обговорила стан економіки України.

 

Члени ради Національного банку України (НБУ) обговорили з місією Міжнародного валютного фонду (МВФ) стан грошово-кредитного ринку і банківської системи, а також удосконалення монетарної політики. Про це повідомляє прес-служба регулятора за підсумками зустрічі, яка відбулася 24 вересня.

Голова ради НБУ Богдан Данилишин поінформував присутніх, що нещодавно Верховна Рада схвалила основні принципи грошово-кредитної політики на 2020 рік і середньострокову перспективу.

"Згідно з ним цілі грошово-кредитної (монетарної) політики залишаються незмінними, а Нацбанк може використовувати всі законодавчо визначені засоби грошово-кредитної політики", – йдеться в повідомленні.

У НБУ відзначили, що при зниженні інфляційного тиску та покращення очікувань НБУ буде пом'якшувати монетарну політику, сприяючи економічному зростанню.

"Облікова ставка в реальному вираженні буде поступово знижуватися у наступні роки до нейтрального рівня. Також з огляду на поліпшення інфляційних очікувань, будуть знижуватися і номінальні процентні ставки банків", - додав регулятор.

У свою чергу, представники МВФ повідомили членам ради НБУ про розробку нової програми фінансової допомоги і висловили намір продовжити діалог у цьому напрямку.

Раніше в НБУ повідомили, що нова програма МВФ буде трирічною. Її підписання планується до кінця року. Обсяг кредитування - 5-10 млрд доларів. Глава Мінфіну Оксана Маркарова припустила, що програма з МВФ буде останньою.

Детальніше про тиск західних партнерів читайте в статті Тетяни Силіної "Формула вибору" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".