МВФ "підбурював" відібрати банк у його власників - Коломойський

08 квiтня 11:27

За словами екс-власника, відібрати банк було умовою фінансування МВФ.

 

Екс-власник Приватбанку Ігор Коломойський, який змусив Нацбанк, щоб уникнути кризи банківської системи в країні, докапіталізувати банк майже на 40 млрд грн, назвав Міжнародний валютний фонд (МВФ) одним з бенефіціарів процесу націоналізації даного банку. Про це він розповів в інтерв'ю ЕП.

"Нехай правоохоронні органи розбираються з приводу того, хто що порушив в цьому процесі, а хто що не порушив. Були бенефіціари процесу, МВФ наприклад, але у них є імунна система. Юристи займаються тим, як до нього дістатися", - сказав Коломойський.

"Він (МВФ - ред.) "підбурював" до цієї справи. Були конкретні люди, які приїжджали і перевіряли як йде докапіталізація. Вони говорили про те, що ми не дамо Україні гроші до тих пір, поки ви не відберете у них банк" , - стверджує він.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Детальніше про "ігри" навколо Приватбанку читайте в статті Юлії Самаєвої "Нерозмінний п'ятак" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".